Vaskeguide: Effektive tips til å rengjøre kjøkkenet

Uansett om du er en hobbykokk eller en ekte masterchef, er det viktig å holde kjøkkenet rent og ryddig. Men vet du hvordan du enklest mulig kan rengjøre kjøkkenet?

Frokost, lunsj, middag og kvelds tilberedes på kjøkkenet. Om ikke for hele familien, så lager du i hvert fall mat til deg selv. Kokkeleringen produserer både os og fett, som kanskje ikke er synlig for det blotte øyet. Det er kanskje derfor det å rengjøre kjøkkenet ofte går i glemmeboka? At vi heller skulle gjort alt annet enn å vaske, kan vi alle ærlig innrømme. Men når kjøleskapet gir fra seg en mistenkelig lukt eller det lukter svidd fra ovnen når du varmer den opp, så tenker du at du skulle vasket kjøkkenet tidligere.

Vi vet du er opptatt av tid – og det er vi også.  Å vaske kjøkken bør gå raskt og effektivt, og derfor har Jif produkter som er tilpasset ulike rengjøringsoppgaver. I vår store vaskeguide deler vi våre beste tips til hvordan du skal rengjøre kjøkkenet og hva du skal vaske med.

Vaske stekeovn

Stekeovnene våre forvandler seig deig til fristende kaker, pizza og brød. Den bleke kyllingen blir en delikatesse, og for å ikke snakke om den smeltede osten på nachosen og lasagnen. Ja, det er ingen tvil om at stekeovnen er hardtarbeidende og gir oss alt vi ber om. Men har du tenkt over hvordan du behandler stekeovnen? Du legger inn maten, venter til den er ferdig, løfter den ut igjen og smekker igjen døren. Vel, nå er det på tide å rengjøre kjøkkenet og vaske stekeovnen:

Vaske komfyren

 • For innvendig rengjøring av stekeovn:  Bruk en rengjøringsspray som er beregnet for nettopp dette – som Jif Ovn og Grill.
 • Å vaske fastbrent fett og matrester av glasset inne i stekeovnen kan være spesielt utfordrende. Selv om du kanskje tenker at stålull og såpe er en enkel løsning for å fjerne belegget, anbefales det ikke av ovnprodusentene da det kan gi riper i glasset.
 • Sjekk om glasset i stekeovnsvinduet er avtagbart slik at du kan ta det ut og vaske i oppvaskkummen. Bruk Jif Kjøkkenspray eller Jif Skurekrem på vanskelige flekker og tørk godt med en fuktig klut.

PS! Husk å bytte klut etter å ha vasket stekeovnen – du ønsker å ikke spre fett rundt til andre overflater på kjøkkenet.

Les også: 4 tips til rengjøring av stekeovn 

Vaske steketopp

 • Når du skal vaske komfyren kan du bruke Jif Kjøkkenspray på steketoppen og tørke godt med en fuktig klut.
 • Har du vanskelig flekker på eller rundt platene, kan du bruke Jif Skurekrem som er effektiv på fett og fastgrodde flekker.

Ps! Husk å lese bruksanvisningen på vaskemiddelet. Hva du kan vaske med avhenger av hva slags ovntopp du har. Keramisk topp bør ikke vaskes med skuremiddel.

Les også: Rengjøre induksjonstopp – Slik gjør du det 

Vaske kjøleskap

Det er mye matsøl som kan lure i kjøleskapet, derfor er det viktig å vaske grundig og rengjøre kjøleskapet ofte. Søl og skitt kan utvikle seg til å bli en bakteriebombe og ødelegge maten din – ikke bare i grønnsaksskuffen, men annen mat også.

 • Start med å tømme kjøleskapet.
 • Kast alt som har blitt dårlig. Husk «best før, men ofte god etter»!
 • Tørk bort smuler, og vask grønnsaksskuffen. Den bør du ta ut og vaske godt. Det enkleste vil være å kjøre den i oppvaskmaskinen.
 • Vask så hele kjøleskapet med Jif Kjøkkenspray og en mikrofiberklut.
 • For å beholde glassplatene i kjøleskapet skinnende rene, kan du bruke Jif Universal og en mikrofiberklut.

PS! Et godt tips for å unngå lukt i kjøleskapet er å pakke inn maten godt – spesielt mat som lukter.

Les også: 6 tips til vask av kjøleskap

Vaske kjøkkenvifte

Å glemme kjøkkenviften når du skal rengjøre kjøkkenet er ikke bare dumt, men det kan også være farlig. Det samler seg ofte mye fett i ventilatoren og dersom varmen blir for sterk når du lager mat kan det oppsamlede fettet i kjøkkenviften ta fyr. Derfor er det viktig med regelmessig rengjøring.

 • Dagens kjøkkenvifter har filtre som kan vaskes i oppvaskmaskinen, men dersom din ikke kan det, kan du vaske dem i oppvaskkummen.
 • Fyll oppvaskkummen med varmt vann, litt oppvaskmiddel og legg filtrene i bløt.
 • Etter et kvarters tid går du over med en skrubb for å fjerne restene.
 • La dem lufttørke på benken før du setter dem på plass igjen.

Les også: Husker du å rengjøre kjøkkenviften?

Vaske mikrobølgeovn og kjøkkenmaskiner

Å vaske mikrobølgeovnen kan bli den raskeste rengjøringsoppgaven. Du har sikkert fått med deg dette effektive trikset: Plasser en skål med vann og en halv sitron i mikroen, varme den i 30 sekunder og tørk deretter av med en mikrofiberklut. Dampen fra vannskålen løser både skitt og søl fra veggene i mikroen, og gjør rengjøringen lekende lett.

Du har kanskje også en blender, kaffetrakter, brødrister eller toastjern? Når du skal vaske disse bør du bruke et allrengjøringsmiddel som tåler å bli brukt der mat tilberedes.

Med disse tipsene vil du kunne rengjøre kjøkkenet raskt og effektivt, slik at du kan bruke tiden din på akkurat det du ønsker. Og husk: Du angrer aldri på en kjøkkenvask! Står badet for tur? Les Vaskeguiden: Slik vasker du badet.

Flere tips til vask av kjøkken? Les her: