Husker du å rengjøre kjøkkenviften?

Damp og fett oser opp fra grytene når du lager mat på komfyren og setter seg i kjøkkenviften. Hvor ofte husker du å vaske den? I tillegg til å minske faren for brann, er en ren kjøkkenvifte mye mer effektiv og gjør i tillegg godt for innemiljøet.

Husk å vaske kjøkkenviften. FOTO

Del 3 i vår «kjøkkenserie» trekker frem kjøkkenviften.

Hvor ofte du bør rengjøre kjøkkenvifte avhenger selvfølgelig av bruken. Mens noen lager mat med stekeos hver dag, bruker andre komfyren sjeldnere. Likevel anbefales det at du minst vasker kjøkkenviften hvert halvår – men gjerne oftere! Brannvesenet mener den bør rengjøres hver tredje måned, da viften kan gå i stykker av for mye rett, og i verste fall føre til brann.

Et godt tips er å legge en påminnelse inn i kalenderen som minner deg på å rengjøre kjøkkenviften. Og husk at dersom filteret begynner å bli gammelt og vanskelig å holde rent, bør dette byttes.

Hva slags kjøkkenvifte har du?

Noen kjøkkenvifter har et avtrekksrør som sender luften ut av huset. Dersom du ikke har avtrekk og rør ut av ventilatoren, har du et kullfilter. Et kullfilter er et filter under filteret. Dette er vanlig å ha i blokkleiligheter og bygårder, der man ikke har muligheten for avtrekksrør.

I kjøkkenvifter med kullfilter blåses ikke luften ut. Luft og matos blir trukket inn, sendt gjennom kullfilteret og tilbake i rommet igjen. Mens noen vifter har kullfilter som kan vaskes, må andre byttes ut med jevne mellomrom – omtrent 1-2 ganger i året.

Visste du at det er takket være kullfilterløsningen at dagens vifter kan ha en helt annen form enn de tradisjonelle viftene vi hadde hengende over ovnen tidligere

Hvordan rengjøre kjøkkenvifte?

Før du starter å løsne filtrene fra kjøkkenviften, må du huske å trekke ut stikkontakten til viften eller slå av sikringen. De aller fleste filtre kan vaskes på normalt vaskeprogram i oppvaskmaskinen, men sjekk i bruksanvisningen om filteret ditt tåler maskinoppvask. Hvis ikke kan du vaske for hånd med Zalo og vann.

Slik vasker du kjøkkenvifte:

  • Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og bland i Zalo, eller tilsvarende fettløsende midler
  • Legg filteret i vasken og la det gjerne stå over natten
  • Filteret er nok fullt av fett, så bruk en gammel oppvaskbørste (som du ikke kommer til å vaske oppvask med fremover) til å vaske godt
  • Skyll godt og la det tørke til det er helt tørt
  •  Merk deg at enkelte fettfiltre består av tynne tøy- eller stoffmatter som ikke kan vaskes, men må byttes
  • Før du monterer det rene filteret, eller nye, bør du tørke godt på både undersiden av viften og på kanten mot innsiden

Husk også utvendig vask av kjøkkenviften. Bruk gjerne Jif Kjøkken som løser opp fett og kjøkkensmuss, og en mikrofiberklut eller fuktig filtklut.

Få flere tips til vask av kjøkken her: