Nå skal vi organisere kjøkkenskuffer, dere!

Drømmer du om et ryddig kjøkken? Begynn i det små – med å organisere kjøkkenskuffer!

Organiserte kjøkkenskuffer.

Det sies at hvis man har orden i skuffene så har man orden i hodet, og det kan vel være noe sannhet i det. For det gir definitivt en god følelse å ha en ryddig kjøkkenbenk, systematiserte kjøkkenskap og oversiktlige kjøkkenskuffer. Men hvordan? Rydde-ekspert Synnøve Skarbø har gode råd for å organisere kjøkkenskuffer.

  • Det finnes en skuff for alt. Noen er små, andre er store, noen er dype og andre er grunne. Det finnes til og med innerskuffer. Det finnes altså skuffer for en hver smak og et hvert behov, enten det er bestikk, grytekluter, suppeposer eller bakepapir. Begynn med å ta en vurdering på hvor godt skuffene dine er utnyttet.
  • Organiser kjøkkenet ditt slik at alt er plassert i nærheten av der det brukes. Gryter og stekepanner i nærheten av ovnen, plastbokser til å oppbevare rester i nærheten av kjøleskapet og bestikk lett tilgjengelig i øverste skuff (og absolutt ikke rett under en uttrekkbar brødfjøl!)
  • Kjøkkenutstyr du stadig bruker når du lager mat, kan du ha kjøkkenskuffen like ved komfyren. Mange liker å ha dette i robuste krukker ved siden av komfyren, men foretrekker du å ha benken så tom som mulig, er det best å ha det i skuffer.
  • Legg en matte i bunnen av kjøkkenskuffene. Da blir det ikke striper og hakk i selve skuffen, og du kan legge redskapene pent på rekke og rad og vite at de ligger på plass selv om du skulle finne på å rykke opp skuffen litt mer ivrig enn planlagt.
  • Bruk bestikkinnlegg og skuffeinndelere for å få orden på bestikk og kjøkkenredskaper i skuffene. Oppbevar for all del aldri kniver i kjøkkenskuffen sammen med resten av kjøkkenredskapene. Bruk heller en magnetplate eller en knivblokk til disse knivene.
  • Det kan være praktisk å ha hermetikk, suppeposer og tørrvarer i dype skuffer. Bruk bokser eller skuffeinndelere for å lage et system som funker for deg.
  • Husk at bestikkinnlegg og inndelere kan brukes til mye annet enn bare bestikk, for eksempel te, krydder, hermetikk eller plastbokser.
  • Du kan også stille krydderet opp i en åpen boks i skuffen. Da bør de merkes på lokket, slik at du slipper å løfte dem opp for å konstatere at jo da, dette er gurkemeien. Boksen må være lett å ta ut fra skuffen. For spesielt interesserte: Sorter etter merke eller legg dem alfabetisk.
  • Firkanta plastbokser er lettere å stable og organisere enn runde. Har du plass, stable dem med lokket på, så slipper du å lete deg i hjel hver gang du trenger et lokk. I en dyp skuff er det lurt å bruke skuffeinndelere der plastboksene bor.
  • Så var den skuffen med matpapir, aluminiumsfolie, plastfolie, bakepapir, mellomleggspapir, fryseposer, is-bit-terning-poser og Gud vet hva … Her kommer skuffeninndelere til sin rett igjen. Eller du kan bruke en magasinholder til å oppbevare dette i. Lim beholderen på innsiden av en kjøkkendør, for eksempel.
  • Har du også en kjøkkenskuff som er full av batterier, lyspærer, tape og andre ting som strengt tatt ikke tilhører kjøkkenet? Lag et system med skuffeinndelere og bokser. Ett sted må jo batteriene få være også!

Fakta:
Synnøve Skarbø er programleder og journalist.
Hun har gitt ut bøkene »Synnøves System: Slik ryddet jeg meg lykkelig» og »Synnøves System: Ryddelykke fra A til Å» der hun gir optimistiske rotekopper håp om orden i hus og hjem, skuffer og skap.

Flere gode tips til organisering finner du her: