Smart kildesortering på kjøkkenet

Gode vaner starter ofte med et godt system, og når alt har sin faste plass blir det også lettere å plassere tingene der de hører hjemme – det samme gjelder med søpla vår. Få gode tips til smart kildesortering på kjøkkenet og bli en mester på sortering.

Smart kildesortering på kjøkkenet.

Kildesortering betyr rett og slett at vi sorterer avfallet vårt og samler ulike avfallstyper hver for seg. Når disse da hentes, havner avfallet i et kretsløp der søpla kan bli en råvare i produksjonen av nye varer. På denne måten vil vi kunne redusere behovet for å stadig hente ut nye naturressurser. Kaster du den tomme Jif-emballasjen riktig?

Når du skal sortere avfall bør du ha ulike beholdere (bøtter, bokser, poser, eller hva du nå enn velger som din sorteringsløsning – det er bare å være kreativ) til ulike typer søppel. For din egen lille miljøstasjon trenger du disse:

  • En beholder til matavfall
  • En beholder til restavfall
  • En beholder til plastemballasje
  • En beholder til papp og papir
  • En beholder til glass- og metallemballasje

I tillegg kan det være greit å ha et fast sted du samler tomflasker som du da senere panter.

Vær kreativ

Det kan virke som om alle disse beholderne vil ta veldig mye plass i boligen, men ved å være litt smart kan man få til en god løsning på kildesortering på kjøkkenet.

Tenk over at beholderne bør være lett tilgjengelige, og plasser dem gjerne der avfallet oppstår. Kanskje får du plass i skapet under kjøkkenbenken eller i en kjøkkenskuff? Ta utgangspunkt i plassen du har. Har du dårlig plass velger du bare mindre beholdere. Kanskje du kan henge opp en krok og bruke tøyposer til kildesorteringen? Det fungerer i hvert fall godt til tørre avfallstyper som papp og papir, plast og tomflasker.

Utradisjonelle løsninger for kildesortering

La deg inspirere med ulike løsninger for kildesortering på for eksempel Pinterest, og kanskje du kommer på noen egne løsninger som er supersmarte. Eller hva med å snekre en liten miljøstasjon med tilgang fra kjøkkenvinduet? Tenk utradisjonelt!

Har du ikke plass på kjøkkenet, er det fullt lov å flytte kildesorteringen til for eksempel gangen eller boden.

Husk også at de fleste kjøkkenleverandører har skreddersydde, integrerte kildesorteringsløsninger som passer innredningene de selger. Vi sier ikke du skal kjøpe deg et nytt kjøkken for å få en smart søppel-løsning, men hvis du i fremtiden skulle ha behov for et kjøkkenbytte så kan du ha det i bakhodet.

Lurer du på hvordan du skal sortere riktig? Sjekk ut sortere.no for hvordan du bør sortere i kommunen din. Her kan du også finne Sortere-appen som gir deg svaret på hva som skal hvor. Det er smart kildesortering, det!

Få flere tips her: