Hvordan vaske mikrobølgeovn

En mikrobølgeovn som er skinnende ren og fri for smuss og vanskelige flekker? Lett som en plett!

Slik vasker du mikrobølgeovn.

Del 5 i vår «kjøkkenserie» retter blikket mot mikrobølgeovnen. Mikrobølgeovnen er en trofast venn for hele familien i en travel hverdag, derfor gjelder det å stelle pent med den. Ofte blir det skippertak med vaskefilla når matrester og søl hoper seg opp.

— Feilen vi ofte gjør, er at vi ikke bruker tid på å vaske mikrobølgeovnen hver gang etter bruk. Vi kjører runde på runde, og da setter matrestene seg ofte skikkelig fast, forteller Orklas vaskeekspert, Malin Skaar.

— For å få mikrobølgeovnen skikkelig ren, er det aller beste å gå over med en engangswipe eller fuktig klut. De færreste flekkene er vanskelige når de er ferske. Det er først når flekkene ikke blir vasket bort med en gang at de fester seg og blir vanskelig å få bort.

Vanskelige flekker? Prøv dette

Ingenting er vel mer irriterende enn flekker som ikke rikker seg av… ja, flekken. Vi gnikker og gnikker uten resultat… Den største utfordringen med vask av mikrobølgeovn, er vegger og tak. I de fleste tilfellene holder det med vann og klut, men har du en skikkelig vanskelig flekk som har satt seg over tid, kan du prøve med litt Jif Skurekrem og en god mikrofiberklut. Fjern produktrester når du er ferdig med vaskingen, råder Skaar.

— Bruker du litt skurekrem, er det viktig at du går over ovnen med en ren, fuktig klut etterpå. Deretter tørker du over med en tørr klut. Helt til slutt lar du døra stå oppe så du er sikker på at fukten forsvinner.

Husk dørglasset

Det er ikke bare bunn, vegger og tak som kan bli skittent i mikrobølgeovnen, også vinduet i døra er utsatt for fett og smuss.

— Når du skal vaske mikrobølgeovn, kan du rengjøre det innvendige glasset med Jif Universal. Da er det viktig at du bruker en mikrofiberklut som er egnet for vinduer. Det er i det hele tatt viktig at du finner en mikrofiberklut som er tilpasset overflaten den skal brukes til, og det leser du på emballasjen, opplyser Skaar.

Ikke for fullt!

Ønsker du å ikke vaske mikrobølgeovnen for ofte? Da lønner det seg å ikke være for grådig. En feil vi ofte gjør som kan forårsake unødvendig søl i ovnen, er at vi fyller opp med altfor mye mat.

— Ikke fyll opp skåla for full, da renner maten fort over. Det er generelt viktig at du holder et øye med hva som skjer i ovnen, i tilfelle det skulle ta helt av inni der, råder Skaar.

Bruker du ovnen riktig?

Mikrobølgeovner er enkle å betjene og noe de fleste i familien bruker daglig. Ikke desto mindre er det viktig at store og små vet hvordan den skal brukes. Et mikrokurs for mini er med andre ord på sin plass før man tar ovnen i bruk.

— Både store og små bør vite hva slags materiale som er egnet i mikrobølgeovn, og det er for eksempel viktig at unger vet at de ikke skal legge mat rett i ovnen uten tallerken, for det skjer innimellom, smiler Skaar.

Slik vasker du mikrobølgeovnen

  • Gå over med Jordan Easy Wipes Kjøkken eller fuktig klut når matrestene er ferske.
  • Har du en vanskelig flekk, bruk litt Jif skurekrem og en god mikrofiberklut. Gå over med en ren, fuktig klut etterpå og tørk ovnen godt
  • Vinduet vasker du med en god mikrofiberklut og Jif Universal

…Og slik holder du den ren

  • Vask ovnen jevnlig – ikke vent til smusset hoper seg opp
  • Ikke fyll matskåla for full, da kan det lett renne over
  • Sørg for at store og små vet hvordan ovnen skal brukes

Følger du disse rådene når du skal vaske mikrobølgeovn, kommer du og mikroen garantert på bølgelengde.

 

Få flere tips her: