6 tips til vask av kjøleskap

Frokost, middag, kveldsmat, kanskje et mellommåltid eller to – ja, alt blir laget på kjøkkenet. Derfor må det vaskes ofte, men det mange glemmer er å vaske kjøleskapet. Her deler vi 6 gode tips til rengjøringen.

Slik vasker du kjøleskap.

Del 7 i vår «kjøkkenserie» setter fokus på å vaske kjøleskap. Kjøleskapet er fort gjort å glemme av når vi rengjør kjøkkenet. Resultatet kan bli rare lukter, klissete flekker og ineffektiv kjøleeffekt. Kanskje unngår du å vaske kjøleskapet fordi det krever planlegging? Det er forståelig, men smart er det ikke.

1. Tøm kjøleskapet for mat

Det sier seg kanskje selv at du ikke kan vaske med et fullt kjøleskap. Det er heller ikke praktisk å løfte en og en ting for å komme til overalt. Tøm derfor alt som er i kjøleskapet. Beregner du at det kommer til å ta en stund å få det rent, kan det være praktisk med en kjølebag til matvarene. Eller ut på balkongen om det er god, norsk vinter.

2. Vask hyller og skuffer

Et kjøleskap har jo gjerne noen hyller og gjerne et par skuffer som trenger rengjøring. For å gjøre jobben litt lettere bør du ta ut alle og legge dem i vasken. Spray på Jif Kjøkken eller Jif Universal på glasshyllene, og la det virke litt. Er det vanskelige fettflekker, bør du finne frem Jif Skurekrem. Vask grundig med en oppvaskbørste og la de gjerne lufttørke på benken mens du vasker resten av kjøleskapet.

3. Vask av selve kjøleskapet

Fjern smuler før du sprayer på Jif Kjøkken inne i selve skapet og la det virke litt, før du går over med en klut. Bruk oppvaskbørsten om det er mye kliss og uidentifiserbare flekker i kjøleskapet. For å rengjøre de vanskeligste krokene har du kanskje en gammel tannbørste som kan brukes?

4. Sortering

Nå er det kanskje på tide å få ryddet ut matvarene som gikk ut på dato lenge siden, men husk at datomerking ikke betyr at matvarene ikke kan forbrukes lenger. “Best før, men ofte god etter” er en god regel, så bruk sansene dine for å sjekke om de kan spises eller bør kastes. Kanskje du får til en god restemiddag? Og vær flink med sorteringen av avfallet!

5. Tørk klissete varer som skal inn i kjøleskapet

Sjekk at glass og bokser som skal tilbake i kjøleskapet ikke er klissete. Eventuelt søl bør vaskes og tørkes slik at kjøleskapet ikke blir skittent med en gang etter vasken!

6. Vask kjøleskapet utvendig

Når alt er plassert oversiktlig på plass igjen, og kjøleskapet er lukket, kommer den siste delen av rengjøringen – utvendig vask. Bruk gjerne Jif Kjøkken her også. Ikke glem gummilister og toppen av kjøleskapet. Her samler det seg nemlig mye støv, så en runde med Jif Støvmagnet er ikke så dumt!

Unngå vond lukt i kjøleskapet

En årsak til vond lukt i kjøleskapet kan være at det er stilt inn på feil temperatur. Det optimale er 2-4 grader. Forskning har vist at de fleste matvarer har lengre holdbarhet på denne temperaturen. I tillegg vokser bakterier saktere jo kjøligere det er. Pass også på at maten er pakket godt inn og ingenting lekker ut i hyller eller skuffer.

Vaske kjøkken? Få flere tips her: