4 ting du ikke må vaske med eddik 

Eddiken i skapet har blitt brukt i lang tid – ikke bare til matlaging, men også rengjøring. Det finnes drøssevis av kjerringråd om hva du kan vaske med eddik, men noen ting bør eddiken holdes langt unna.

eddik og bakepulver. FOTO

Vi har selv testet eddik til flere ting – og et av våre favoritthacks er eddik mot bananfluer. Men selv om det er brukt i matlaging, er det viktig å huske at dette er en syre og kan gjøre mer skade enn nytte i visse tilfeller. Her er fire ting du ikke bør vaske med eddik:

1. Rengjøre naturstein

Mange har en skinnende, vakker benkeplate i marmor eller granitt på kjøkkenet. Utrolig flott, men disse kan lett suge til seg flekker. Selv om det kan være fristende å bruke eddik for å rengjøre naturstein også, bør du så absolutt ikke gjøre det. Eddiksyre vil etse steinen slik at den blir mer mottakelig for flekker. Husk også at eddik ikke fjerner fettflekker.

Istedenfor bør du vaske med rent vann og mikrofiberklut, eller et pH-nøytralt vaskemiddel som Jif Allrent – som skånsomt og effektiv rengjør de fleste flater. Er det fettflekker du ønsker å fjerne er Jif Kjøkkenspray spesielt utviklet for å løse opp typiske kjøkkenflekker og fett.

2. Fliser i stein eller betong

Gulvfliser av stein eller betonggulv har heller ikke godt av eddik. Og du bør spesielt være forsiktig med å vaske fuger med eddik. Syren kan nemlig føre til at fugen går i oppløsning.

Det kan virke slitsomt, men vårt beste tips er å gå løs på fugene med en gammel tannbørste og Jif Allrent dosert ut i varmt vann. Det tar kanskje litt tid, men det er bedre enn å ødelegge fugen helt.

3. Vaske tregulv

Mange mener at tregulvet også bør vaskes i eddik, men andre mener at det vil ødelegge gulvets overflate. Det kan nesten være det samme, for tregulv og i hvert fall parkett, trenger ikke å vaskes så ofte. Som oftest holder det at du støvsuger eller bruke tørre rengjøringsmetoder, som mikrofibermopp eller tørre engangsmopper.

Flekker på gulvet kan selvfølgelig forekomme, og da er det best å være på den trygge siden når du skal vaske gulv. Sørg alltid for at du bruker en rengjøringsmetode som passer nettopp gulvet ditt.

4. Vanskelige flekker på klær

Det finnes mange kjerringråd om hvordan vaske klær med eddik. Blant annet er det mye snakk om at det kan brukes til å fjerne vond lukt og gjøre håndklær mykere. Men når det kommer til flekkfjerning er ikke eddik en vinner. Flekker som blekk, blod, grønske og is trenger et vaskemiddel med enzymer som bryter ned flekken og løfter den fra tekstilet.

Flere vasketips fra Jif