Vaske gulvet: Slik tar du vare på gulvet ditt

Ordentlig rengjorte gulv er støvfrie, uten flekker og lukter godt. Lurer du på hvor mye vann du kan bruke på gulvet ditt, og hva som er best mulig stell av forskjellige underlag? Her får du svaret på hvordan du skal vaske gulvet ditt på best mulig måte.

Vaske gulvet med Jif Mopp og engangsvåtmopp.

Parkett, keramiske fliser, laminat, vinyl eller linoleum – vi omgir oss med mange ulike typer underlag. Noen er harde, andre myke, og overflaten kan være porøs eller ha et lag som hindrer smuss og væske å trenge ned i gulvet. Så hvordan skal de ulike gulvtypene rengjøres? Felles for alle typer gulv er at de først gås over med tørrmopp eller støvsuger, men etter det er det litt ulike metoder. Her er en praktisk oversikt.

Vask av tregulv

De ulike typene gulv med trestruktur ser ganske like ut, men må behandles på ulike måter.

Et oljet tregulv er blitt behandlet med olje som har trukket inn i treverket. Du må regne med jevnlig oljebehandling – følg alltid gulvprodusentens råd og bruk din egen sunne fornuft til å vurdere når det er aktuelt. Vannsøl bør unngås på denne typen gulv, så tørk raskt opp når uhellet er ute. Rengjør med en godt oppvridd mikrofibermopp slik at det ikke trenger væske ned i sprekker og ødelegger gulvet. Tørk eventuelt over med en tørr mopp dersom det ligger igjen vannrester etterpå.

Lakkerte tregulv tåler mer enn den oljede varianten. Lakken fungerer som en robust beskyttelse mot væske og smuss, slik at det ikke trenger ned i trestrukturen. Pass på at det ikke lages riper i overflaten som kan gjøre det lettere for vann å trenge inn. Du må regne med å lakkere på nytt med noen års mellomrom – her varierer rådene fra fem til ti år. Det viktigste du kan gjøre, er å følge med på hvordan gulvet ser ut, og ta en avgjørelse ut fra det. Rengjør med en mopp fuktet med såpevann og vridd opp. La gulvet tørke helt etter vask før du begynner å gå på det; da unngår du å lage fotavtrykk.

Vask av linoleum-gulv

Dette er et gulv laget med naturlige materialer. Linoleumens myke overflate er god å gå på, men har den ulempen at smuss enklere setter seg fast på dette belegget enn på hardere gulvtyper. Det er viktig å ta godt vare på det beskyttende øverste laget av voks. Unngå derfor alkaliske vaskemidler som kan ødelegge overflaten.

Bruk et pH-nøytralt vaskemiddel, for eksempel Jif Allrent, og en godt oppvridd mopp – unngå for mye vannsøl fordi det kan påvirke topplaget. Er linoleumen blitt matt? Prøv å vaske over med rent vann eller bruk vaskevoks som fås kjøpt i jernvarehandelen og lignende.

Vask av vinyl-gulv

Et lettstelt, robust gulv som det er behagelig å bevege seg på. Kan rengjøres på samme måte som linoleum. Vinyl er vanntett og passer derfor som et alternativ til fliser på våtrom.

Vask av laminat-gulv

Denne typen gulv har et slitesterkt topplag av plast. Den harde overflaten gjør at smuss og støv har problemer med å feste seg, slik at rengjøringen blir enkel. Fukt og vri opp en mikrofibermopp fuktet i såpevann og tørk over laminatgulvet. Det er viktig å unngå for mye væske når du rengjør laminatgulv fordi lagene under overflaten som regel er i materialer som ikke tåler vann. Dersom det kommer væske inn der, vil gulvet kunne begynne å bule ut.

Vask av fliser

Vasker baderomsfliser med Jif Engangsvåtmopp.

Keramiske fliser er laget av brent leire, og kan være glaserte eller uglaserte.

Glaserte fliser er slitesterke og brukes derfor gjerne på rom der det søles, som baderom og inngangsparti. Overflaten er hard og slipper ikke inn væske i flisen. Vask over med mopp og såpevann etter å først å fjernet støvet.

Uglaserte fliser og fliser i betong eller sement må impregneres før bruk, og kan deretter vaskes på samme måte som glaserte fliser. Det er lurt å impregnere jevnlig for å holde på den beskyttende hinnen. Dersom du ikke har impregnert de uglaserte flisene, bør de rengjøres med grønnsåpevann eller spesialmidler.

Husk også at flisenes plassering ofte stiller litt ulike krav til rengjøring. For mer informasjon anbefaler vi deg å lese våre beste tips til vask av fliser.

Jif Gulvspray

Har du ulike gulvtyper i hjemmet kan det være behov for ulike vaskemidler. Hadde det ikke vært praktisk med bare ett vaskemiddel som du kunne bruke til gulvvasken? Det tenkte vi også. Derfor lagde vi Jif Gulvspray. En effektiv rengjøringsspray som gir skinnende rene overflater, og etterlater seg duften av renhet – nemlig Krystal Grønnsåpe.

Jif Gulvspray er spesielt godt egnet til rengjøring av parkett, laminat, malte og lakkerte treoverflater.

Kilder: ifi.no, viivilla.no

Få flere tips til gulvvasken: