Hvordan vaske marmor?

Marmor er pent, men ikke særlig praktisk. Det er likevel mulig å vaske steinen, så lenge du gjør det riktig.

Kjøkkenbenk av marmor. Slik vasker du den.

Marmor tåler ingen produkter som inneholder fett eller syre. Derfor bør du ta forholdsregler hvis du har marmor på badet, et stuebord eller andre steder.

Uansett hvor forsiktig du er, kan du likevel være uheldig. Da bør du følge Malin Skaars råd om hvordan du kan vaske marmor – og hva du i hvert fall ikke bør gjøre.

Flekkfjerning på marmor

– Hvis du søler på marmoren, er det viktig å fjerne flekken så fort som mulig. Da må du passe på å bruke et vaskemiddel som er pH-nøytralt og fettfritt, eller bare en mikrofiberklut og vann, sier Malin.

Hun opplyser at Jif Allrent er et slikt produkt. Hvis flekkene har trengt dypere inn i marmoren, må du ty til et spesialmiddel for marmor.

– Siden flekkene må tas så fort som mulig, bør du ikke vente med å vaske dem bort til du har kjøpt inn et nytt vaskemiddel. Hvis du ikke har noe annet for hånden, bør du derfor forsøke med en mikrofiberklut og litt vann. Flettingen i kluten kan hjelpe til med å få bort flekken fra marmoren, sier Malin Skaar.

Etter at du har vasket, bør du tørke marmoren helt tørr. Den porøse steinen absorberer nemlig væske, slik at vannsølet igjen vil sette nye flekker.

Hvis flekken ikke går vekk på denne måten, bør du ikke vaske marmoren med andre vaskemidler enn helt pH-nøytrale. Da risikerer du bare å ødelegge overflata enda mer.

Forholdsregler mot flekker på marmor

Marmor er en porøs stein, og trekker som nevnt til seg alle former for væsker. Det betyr at du bør være svært forsiktig med den dyre og vakre steinen.

  • Ikke sett varme gryter eller liknende rett på bordet.
  • Bruk en duk eller annet underlag under bestikk, servise og annet som kan skrape opp overflata.
  • Legg også en brikke eller noe annet under glass og kopper, slik at det ikke kommer søl på marmoren. Dette er spesielt viktig hvis du serverer vin, juice eller brus/vann med kullsyre.
  • Ikke bruk skurekrem, kjøkkensvamp eller annet som kan skrape overflata.

Få flere gode vasketips her: