Hvordan fjerne vond lukt i huset?

Vondt lukt i huset i ny og ne er ikke uvanlig, men vond lukt i huset som varer – det er bare irriterende. Hva kommer det av – og hvordan fjerne det? Få gode tips her.

Rent hjem for å unngå vond lukt i huset. FOTO

Det første du må gjøre når du ønsker å fjerne vond lukt i huset, er å finne årsakene til lukten og fjerne det. Er det kjellerlukt? Er det gammel mat som råtner, eller er det mugg som er skyldig? Når du har kontroll på hvor lukten kommer fra, så er det mye lettere å fjerne den.

Kjellerlukt

Mange opplever at det lukter i kjelleren. Årsaken til dette kan være så mangt:

  • Lukt av jordslag
  • Mugg og sopp som vokser på selve byggematerialet – eller møbler som er oppbevart i kjelleren
  • Døde gnagere i veggen vil også forårsake kvalmende lukt. Er dette tilfellet, så vil (heldigvis) edderkopper og mikroorganismer spise opp restene etter at musa eller rotta har tørket ut
  • Vond lukt fra sluk og vannlåser som ikke er så mye i bruk vil tørke ut, og vannet i disse vil da gi vond lukt. Dette løser du enkelt ved å tilsette vann til sluket, slik at vannlåsen ikke tørker ut og kloakklukten slår tilbake fra avløpsrøret.

Hvordan fjerne kjellerlukt?

Høy luftfuktighet er fienden til kjellere. Muggsporer er alltid i luften, og det er vanskelig å unngå dem. Men det du derimot kan unngå er at de trives og ikke minst gror.

God ventilasjon i kjelleren med lufteluker på begge sider av rommet, er ideelt for å få god luftsirkulasjon som kan bidra til mindre fuktighet i kjellerrommet. Det kan også lønne seg å investere i en luftavfukter. Det vil redusere fuktigheten – ergo mindre mugg og jordslag.

 

Kjellerlukt. FOTO

Innestengt lukt i huset

Innestengt lukt kan gi både dårlig inneklima og hodepine, så derfor bør du lufte ut hver dag. Vi tilbringer mye av tiden innenfor hjemmets fire vegger, og luften vi puster inne har godt av å skiftes ut. Blir det veldig innestengt lukt, kan det ikke bare gi tretthet, hodepine og dårlig nattesøvn, men også høy luftfuktighet (som vi vet er en fiende).

4 tips til lufting

  1. Luft hver dag. Det trenger ikke å være mange minuttene, men gjør det skikkelig
  2. Luft en ekstra gang når du lager mat, enten under eller etter matlaging
  3. Lukk døra til badet for å unngå at de fuktige luften sprer seg til resten av boligen
  4. Spar strøm og skru av varmekilder når du lufter, så du ikke ender med å fyre for kråkene

Hvordan fjerne røyklukt?

Røyklukt kan sette seg og bli der i årevis, og å få bort den vonde røyklukta kan være krevende å få bort. Hjelper det ikke å lufte skikkelig, bytte tekstiler (gardiner, tepper og møbler), blir du kanskje nødt til å bytte tapet eller male vegger og tak på nytt.
Men en lett vask av vegger og tak med salmiakkvann kan bidra til mindre lukt i rommet.

Skyldes lukta dårlig renhold?

Ja, da er det ikke noe annet å gjøre enn å faktisk gjøre en innsats når du vasker!

Vond lukt i huset som ikke har vært der så lenge, er enklere å fjerne. Er det snakk om at du har glemt å kaste matvarer som har gått ut på dato, trekke ned på do eller opprydding etter et selskap, så skal det ikke mer til enn lufting og en god husvask – og vi har selvfølgelig tipsene.

Start alltid med å rydde, for det gjør vaskingen enklere. Uansett om du er hobbykokk eller masterchef, trenger kjøkkenet like grundig rengjøring. Eller kanskje trenger badet en storrengjøring. Hva enn du skal vaske, har Jif-produktene ryggen din!

Flere gode tips fra Jif