Hvordan vaske fuger på badet?

Uansett hvor rent baderommet er ellers, kan gule og misfargede fuger ødelegge helhetsinntrykket til et bad. Få gode tips til hvordan du bør vaske fuger slik at badet blir skinnende rent.

Mann vasker fuger på badet.

I del 6 av vår baderomsserie handler det om fuger. Hvor ofte man må vaske badet varierer fra hjem til hjem. Du vasker sikkert baderomsgulvet når du først er i gang, men hvor nøye er du egentlig når du skal vaske fuger? Er man ikke så nøye, kan det danne seg mugg og sopp på fugene.

Det finnes ulike typer fuger

Vi kan dele fuger i to kategorier. Den første er silikonfugemasse som man bruker for å holde tilbake vann i dusj, avløp og lignende. Og den andre er mørtel, eller fugemasse, som man har mellom flisene. Disse to krever ulik rengjøring.

Særlig på badet er fugene utsatt for mye smuss som fester seg godt, og dessverre er det også de vanskeligste områdene å rengjøre på baderommet. Det kan spesielt være vanskelig å rengjøre den rue mørtelfugen mellom flisene.

Vaske fuger mellom flisene

Har du ikke en gammel tannbørste liggende, sjekk om den du bruker nå trenger å byttes ut. Tannbørsten er nemlig perfekt til å rengjøre de smale fugene mellom fliser. For å fjerne såperester og fettlag som kan ha dannet seg, bør du bruke et svakt alkalisk rengjøringsmiddel som Jif Allrent, som du doserer ut i varmt vann. Er det mye kalkrester i dusjen, kan du bruke Jif Baderom som effektivt fjerner kalk og smuss. Husk å tørke over godt etter vask slik at det ikke er mye fuktighet igjen.

Vaske fuger med gammel tannbørste. FOTO

Vaske silikonfuger

Silikonfuger brukes som regel i overganger mellom gulv, vegg, rundt rør og andre steder der man trenger tetting. Selv om disse ikke er rue, slik mørtelfugen, kan det samle seg både såpe- og hudrester her. Spesielt i hjørner og kroker samler det seg mye smuss.

Spray på med baderomssprayen, skrubb med en svamp så du ikke skader fugen og skyll med rent vann. Unngå kraftige skuremidler på fuger – både av silikon og mørtel, da dette også kan gjøre større skade enn nytte.

Hvor ofte bør fuger vaskes?

Som med all annen vasking, er det bruken som avgjør behovet for rengjøring. Så sant man er hjemme, så brukes badet hver dag. Derfor bør du ta utgangspunkt å vaske fugene grundig omtrent hvert 14. dag for å hindre bakterieveksten og at fugene blir misfarget. Vær spesielt nøye med vasken av silikonfugene da disse fort kan få sorte eller brune prikker som er vanskelige å få bort.

Les også: Gode tips til vask av fliser

Få flere tips til vask av bad: