4 rengjøringsmyter – og svaret 

Mange vasketips er smarte, andre er bare “smarte”. Vi har tatt for oss fem myter om rengjøring og gir deg svaret på hva som faktisk stemmer.

rent hjem. FOTO

1. Du bør vaske vinduer når det er fint vær

Dette er feil.

Solen er nådeløs om du ikke har vasket vinduene – hver minste lille vaskestripe kommer tydelig fram, for ikke å snakke om skittet. Likevel bør du unngå å vaske vinduer når solen skinner. Grunnen er at vannet fordamper raskere av varmen, slik at du ikke rekker å tørke godt nok og dermed får skjolder og vaskestriper på vinduene. Det beste været for vindusvask er overskyet – altså gråvær.

2. Eddik kan rengjøre hva som helst

Dette er feil.

Eddik kan brukes til så mangt, og mange ser på det som er universalrengjøringsmiddel. Men det er viktig å huske at det er en syre og er derfor ikke egnet til alle overflater i hjemmet. Vær forsiktig når du vasker porøse overflater og elektronikk. Du bør alltid følge anvisningen som følger med produktet eller informasjonen om materialet du ønsker å rengjøre.

3. Du sparer mer vann ved å vaske opp for hånd

Dette er feil.

Å vaske opp én tallerken eller kaffekopp gjør man så klart for hånd, men skal du ta hele oppvasken vil du bruke mer vann ved å vaske opp for hånd sammenlignet med å kjøre en full oppvaskmaskin.

I gjennomsnitt bruker oppvaskmaskiner omtrent fem liter vann – og selv de aller største oppvaskmaskinene vil brukte omtrent 12 liter på en vaskesyklus. Til sammenligning trenger de fleste kjøkkenvasker mellom 20 og 30 liter vann for å fylles opp. Sannsynligvis skifter du vann også, eller skyller oppvasken med rennende vann.

I løpet av en 10-årsperiode vil du dermed ha brukt sju ganger mer vann hvis du har vasket opp for hånd.

4. Du bør alltid tørke støv før du støvsuger

Tjaa.

Det er nok lurt å starte med å tørke støv i høyden og jobbe deg nedover, for faktumet er at støv daler ned. Men på andre siden kan støvsuging føre til at støvet virvler opp igjen på andre overflater. Derfor er det den ultimate rekkefølgen å tørke støv, for så å støvsuge og avslutte med å vaske overflater.

Les også: