Bedre inneklima i 3 enkle steg

Smuss og støv kan gjøre luftkvaliteten i hjemmene våre dårligere, og det er liten tvil om at godt renhold gir god helse. Her får du vite hvordan du kan få bedre inneklima i tre enkle steg.

Hund slapper av i rent hus med godt inneklima.

Støvpartikler opptrer i ulike størrelser, og inneluften vår kan bestå av forurensning som jord, pollen, allergener fra dyr og matavfall. Jo mindre disse støvpartiklene er, desto lenger ned i lungene kommer de. Ifølge NAAF kan dette ha stor betydning for helsen og forverre allergier og helseplager. Gjør derfor det du kan for å bedre inneklimaet i hjemmet. Her får du tre gode tips:

Rengjøring for bedre inneklima

Som sagt; godt renhold gir god helse. Vask derfor jevnlig uten bruk av for mye eller for sterke vaskemidler. Noen tror at mye vann og mye vaskemiddel gir en renere bolig, men det er bedre med riktig dosering. Fuktighet kan nemlig gi optimale vekstforhold for bakterier.

Det kan også lønne seg å tenke praktisk vask når du innreder hjemme. Gjør det lett for deg selv ved å være sikker på at du kommer til i kriker og kroker med både støvsuger og mopp, uten for mye arbeid.

I tillegg til nøye rengjøring av bad og vasking av kjøkken, bør du ha en storrengjøring minst en gang i året. Da bør du også vaske vegger og tak. Kanskje dette kan kombineres med vårrengjøringen?

Ventilasjon

Hjemmene våre er fulle av ting og tang som det er enkelt for støv å feste seg på. Derfor er det lurt å lufte jevnlig. Prøv gjerne å sjokklufte daglig – gjerne i mellom fem og femten minutter. Da vil luftfuktigheten øke og temperaturen senkes. Dette gjelder også om vinteren, og ha lufteluker åpne om vinteren for at luften skal skiftes ut.

Riktig temperatur innendørs

Temperaturen i hjemmet bør holdes stabilt på rundt 20 til 22 grader i alle rom – bortsett fra soverom. Her bør det være cirka fem grader lavere. Grunnen til dette er for å unngå for høy luftfuktighet og unngå at blant annet husstøvmidd trives.

I tillegg bør du passe på at varmekilder er plassert under vinduene for å motvirke kulderas, tung, kald vind som faller og gir trekk ned mot gulvet. Har du mulighet bør også sengetøy henges ut til lufting før det ristes godt.

Et godt inneklima er avgjørende for trivsel og helse. Det er også viktig å sørge for at lukten i huset er frisk og luktfri. Dessverre kan det oppstå ubehagelige lukter av ulike årsaker. Men fortvil ikke, vi har gode tips som kan bidra til å fjerne vond lukt i huset.

Få flere vasketips her: