Gjør vårrengjøring til vår rengjøring

Årets største rengjøring kan bli den hyggeligste om du samler husstanden til dugnad.

Vask vinduene som en del av vårrengjøringen.

Når det kommer til rengjøring hjemme vil de fleste av oss at det skal gå så raskt som mulig. Derfor gjelder det å ha det riktige utstyret, de riktige vaskemidlene og ikke minst å være godt organisert. Hvis vi samler hele husholdningen for vårrengjøring, korter vi ikke bare ned på vasketiden, vi kan også gjøre vasken til en hyggelig og sosial aktivitet.

Planlegg vårrengjøring

Mange kokker gir som kjent mye søl, og også om mange skal vaske samtidig, kan det bli utfordringer. Derfor er det viktig å legge en plan for vasken. Dette vil både korte ned arbeidstiden og gi et bedre resultat. For eksempel er det viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge. Noen vaskejobber kan virvle opp støv og skitt, og om dere ikke tar hensyn til det, må dere kanskje gjøre noen jobber to ganger.

Det er en dårlig idé å begynne med å vaske gulvet hvis du også skal tørke støv av hyller eller vaske gulv og dekorere vinduskarmer før en vindusvask. Lag derfor en plan med hva som skal gjøres og i hvilken rekkefølge.

Fordel oppgaver

Vårrengjøringen gjøres best med laginnsats, og hvordan oppgaver fordeles, kan ha mye å si for resultatet. Prøv å finne oppgaver som passer hver enkelt. Gi for eksempel barn litt enklere og morsomme jobber, da slipper du å bruke tid på å følge dem opp. Sørg også for at dere ikke blir gående i veien for hverandre, eller at noen blir sittende og vente på at vaskeredskaper skal bli ledige.

Utfør

Vi vet vel alle at det kan ta litt tid å få en gruppe i gang med rengjøringen. Det å dele jobben opp i mange mindre økter kan dessuten ødelegge motivasjonen. Prøv derfor å gjennomføre helevasken på en og samme dag. Det er viktig å ta vare på moralen i laget og gjøre det beste ut av vasken. Ta derfor noen hyggelige fellespauser, men bestem på forhånd hvor lenge disse pausene skal vare. Unn dere også noe ekstra godt i lunsjen.

Belønning for vårrengjøring

Rengjøring i hjemmet er ikke bare noe vi gjør på grunn av hygiene, vi gjør det også fordi vi ønsker trivsel. Når vårrengjøringen er gjennomført, bør dere derfor også nyte det nyvaskede huset. Belønn innsatsen med å gjøre noe hyggelig, som for eksempel en filmkveld eller en god middag.

Om husstanden får til en skikkelig vårrengjøring, kan planen brukes også som utgangspunkt for de vanlige husvaskene. Bruk derfor årets første store rengjøring til å lage en god arbeidsfordeling og vaskeplan.

Les også: