Pollenallergi? Her får du 3 gode tips

Det finnes flere tiltak man kan gjøre for å begrense plagene av pollenallergi. Noe av det viktigste er god og nøye rengjøring. Her deler vi tre gode tips.

Pollen blåser i vinden.

I Norge kan pollensesongen starte så tidlig som i februar og vare fram til slutten av august. dette er avhengig av hvor i landet man bor, og alle typer pollen er ikke like relevante i hele landet. Faktisk har 1 million nordmenn pollenallergi, ifølge Astma- og allergiforbundet.

1. Tørr rengjøring

Pollen samler seg på overflater som gulv, bord, skap og hyller. God og jevnlig rengjøring hjelper! Du lurer kanskje på hvor ofte bør du vaske i pollensesongen? Det bør helst være så ofte at det ikke rekker å samle seg støv under sengen og på overflater i boligen.

NAAF anbefaler størst mulig bruk av tørre rengjøringsmetoder når du skal vaske huset. Med Jif Støvmagnet, som er anbefalt av Astma- og allergiforbundet, får du enkelt et støvfritt inneklima. Den tørre engangsmoppen tiltrekker seg støv og partikler og kan brukes både på gulv i kombinasjon med Jif-moppen eller for hånd til andre overflater. Husk å tørke støv ofte, og vask jevnlig på steder hvor pollenstøv ofte samler seg – som vinduskarmer.

2. Unngå lufting på dagen

Med varmere dager er det også viktig å få frisk luft inne. Men har man pollenallergi bør man unngå å lufte boligen når pollenutslippet er størst. Det vil si at du bør lufte huset tidlig om morgenen, kvelden eller etter at det har regnet. Pollennivået er ofte på sitt høyeste fra morgenen og til ut på ettermiddagen. Mange velger å kjøpe et pollennett på apoteket som tillater å ha vinduet åpent uten å få pollenkorn inn.

3. Når du har vært ute

Det anbefales å begrense utendørs fysisk aktivitet når pollenutslippet er høyt og at du heller trener innendørs når det er mye pollen i luften. Likevel ferdes du ute i løpet av dagen – og da fester pollenkorn seg både til hår og klær. Bytt klær etter at du har vært ute. Unngå å ta med deg yttertøy inn i huset, disse bør alltid henge i yttergangen hvis det er mulig.

Å vaske hender og ansikt idet du kommer hjem kan være en god idé. Du bør også alltid ta en dusj på kvelden etter at du har vært ute, og husk å skylle håret godt slik at du får fjernet pollen og ikke tar det med deg i sengen.

Det er dokumentert at dårlig inneklima kan forverre allergiplager, derfor bør du være nøye med rengjøringen – ikke bare for trivsel, men også for god helse.

Få flere gode tips: