Meningen med vårrengjøring er å rydde og vaske de stedene du ikke vasker til daglig, men som har godt av en skikkelig vask av og til.
– Vårrengjøringen er egentlig en ganske takknemlig vaskejobb, sier Orklas vaskeekspert Malin Skaar, og forklarer:
– Det er ikke som når du vasker over kjøkkenbenken, og husets to tenåringer bruker nøyaktig to minutter på å gjøre den like skitten igjen. De klarer ikke å støve til under senga eller skitne til bestikkskuffen på samme måte.
Skaar anbefaler også at dere involverer barna i prosessen. La dem velge seg én av dagene, eller hjelpe til litt underveis.
Vårrengjøringen – dag for dag
Nedenfor følger hennes tips for en vårrengjøring fordelt over en uke, eventuelt åtte dager hvis du har eget vaskerom.
Hvis dere vil stokke om på dagene eller fordele programmet over lenger tid – for eksempel fordi fritidsaktiviteter gjør at enkelte dager gir liten tid til vasking – er det selvfølgelig helt greit.
Helt vilkårlig er likevel ikke rekkefølgen.
– Det lønner seg å begynne med vinduene. Skitten og vannet renner jo nedover, så det er dumt å vaske vinduskarmen på mandag og vinduet på tirsdag. Hvis du skal bære ut og lufte dyner, puter og tepper, er det også lurt å vente med entreen så det ikke drysser bøss ned på det nyvaskede gulvet, sier Skaar.
Dag 1: Vinduer
For mange er vindusvasken den aller verste. Derfor er det like greit å starte med den, så blir resten av vårrengjøringen «morsom» til sammenligning. I tillegg er det altså en god grunn til å begynne med vinduene uansett:
Da slipper du at vannsøl fra vindusvasken renner ned på flatene du vasket dagen før.
Gjøreliste: Lag en vaskebøtte med Jif Vindu Vask, og start på en side av huset hvor sollyset ikke treffer vinduene. Dra en forvasker eller mikrofiberklut over vinduet og vask bort alle flekker, før du skyver vekk vannet med en nal. Bruk en tørr mikrofiberklut til å tørke nalen og kantene av vinduet.
Nødvendig utstyr: Vaskebøtte, to mikrofiberkluter, (eventuelt en forvasker), nal og Jif Vindu Vask.
Tidsbruk: Avhenger helt av hvor mange og store vinduer dere har. For en leilighet kan det ta 20–30 minutter, mens det fort vil gå et par timer å vaske alle vinduene på en enebolig. Jobben er enklest hvis det er overskyet. Siden man ikke bør vaske vinduer i direkte sollys, kan dere bli nødt til å bruke en helgedag til jobben hvis huset eller leiligheten har vinduer som står midt i ettermiddagssola.
Dag 2: Soverom
Om dag 1 var den kjedeligste, bør denne dagen av vårrengjøringen være langt greiere. Soverommet er tross alt neppe særlig grisete. Med mindre dere skal benytte anledningen til å sortere ut og gi bort klær dere ikke lenger bruker, vil oppgavene heller ikke kreve så fryktelig mye tid.
For å være sikre på at dynene rekker å tørke før natta, bør dere likevel ta soverommet i helga – med mindre dere skal bytte fra vinter- til sommerdyne, selvfølgelig. Da kan vårsjauen på soverommet lett gjøres på en ettermiddag.
Gjøreliste: Begynn med å ta av sengetøy og trekket på overmadrassen, og støvsug madrassen. Trekk ut senga og støvsug først før dere vasker gulvet med engangsvåtmopp. Tørk nattbord og kommoder.
Heng dyner og puter til lufting eller gi dem en runde i vaskemaskina. Det siste bør dere bare gjøre hvis dere har tørketrommel og stor nok vaskemaskin. Hvis du har plass til en hånd på høykant over dyna i vaskemaskina, bør det gå bra. Bruk vasketennisballer i tørketrommelen, så unngår dere at dyndunene pakker seg.
Eventuelt kan dere også sette av tid til en skikkelig opprydning i garderoben, og gi bort klær dere ikke bruker. Når skapene og skuffene er tomme, er det selvfølgelig fint å gå over også dem med en klut.
Nødvendig utstyr: Støvsuger, mopp, tørr mikrofiberklut. 5–6 kilos vaskemaskin, tørketrommel og vasketennisballer hvis dere skal vaske dyner og puter.
Tidsbruk: Selve vaskingen bør ikke ta mer enn ca. tre kvarter. Men husk at vaskemaskinen og tørketrommelen kommer til å trenge en del timer før dynene og putene er klare til bruk. Å rydde garderoben kan også ta svært lang tid – hvis dere tar dere tida.
Dag 3: Kjøkken
De aller fleste vasker kjøkkenbenken og -gulvet ofte, gjerne flere ganger i uka hvis de har barn. Vårrengjøringen er en anledning til å vaske de krokene av kjøkkenet som dere ikke vasker så ofte. Det tar litt tid. Trøsten får være at belønningen vil vare lenge: Skuffene blir ikke skitne igjen på samme måte som kjøkkenbenken.
Gjøreliste: Tøm én og én skuff og ett og ett skap, og vask inni dem. Avhengig av hvor på kjøkkenet det er, vil som regel skitten være en blanding av smuler og kliss. Hvis det bare er smuler, er riktig medisin å bruke en tørr mikrofiberklut. Er skitten mer klissete, bør du også bruke en Jif Kjøkkenspray.
Sørg for at oppvaskmaskina er så godt som tom før dere setter i gang. Da har dere plass til å sette inn kakeformer, portvinglass og andre ting som har fått stå lenge og samle støv. Dere kan også med fordel ha en eske klar, i tilfelle dere ser glemte kjøkkenredskaper som like gjerne kan gis til loppemarkedet.
På skapfrontene bør dere bruke mikrofiberklut og vann. Vaskemidler vil lett legge igjen skjolder på overflaten. Også håndtakene bør vaskes med vann, med mindre kjøkkenprodusenten anbefaler noe annet.
Den aller verste jobben blir trolig søppelskapet. Hvis søppelbøtta er veldig skitten, kan dere la den stå en stund med lunkent vann og Zalo. Bare pass på at bøtta er helt tett. Eventuelt kan dere spraye kjøkkenspray oppi og la det virke i noen minutter før dere tørker over. Da løsner skitten mye lettere.
Nødvendig utstyr: Mikrofiberklut og Jif kjøkkenspray, eventuelt også Zalo.
Tidsbruk: Regn med å bruke et par timer på vaskejobben, selvfølgelig avhengig av hvor stort og skittent kjøkkenet er.
Tips: En annen løsning er å ta kjøkkenskapene og -skuffene over en uke. Ta én til tre skuffer (eller skap) hver dag mens dere lager mat. På den måten slipper dere å bruke en hel ettermiddag på en jobb som virkelig ikke er særlig morsom.
Dag 4: Hvitevarer
Nå er det dags for å vaske maskinparken på kjøkkenet. Både stekeovn og kjøkkenvifte, kjøleskap, oppvaskmaskin og mikrobølgeovn bør få en grundig vårrengjøring.
Gjøreliste: Det enkleste er oppvaskmaskinen. Den gjør seg selv, bare dere renser filteret manuelt og deretter kjører en maskinrens. Mens maskinen kjører, går dere over til stekeovnen. Bruk kjøkkenspray på kokeplatene og tørk godt av med en fuktig klut. Hvis det er skikkelig fastbrent smuss på platene, kan litt Jif Skurekrem gjøre susen. Uansett hvilket middel dere bruker, må dere være nøye med at det ikke ligger igjen såperester, da disse senere kan brenne seg fast i platene.
Før dere går i gang inni stekeovnen, bør dere lese bruksanvisningen. Enkelte ovner er selvrensende og tåler ikke vask. Hvis dere kan vaske, er det enklest å bruke en rengjøringsspray, som for eksempel Jif Ovn & Grill, og tørke av med en fuktig klut.
Kjøkkenvifta kan dere mest sannsynlig ta ut. I så fall legger dere den i vann med Zalo, eventuelt en blanding av Zalo og Salmi. Mange vifter tåler også en runde i oppvaskmaskinen.
Når dere skal vaske kjøleskapet, tømmer dere det, og går over vegger og plater med kjøkkenspray og mikrofiberklut. På glassplater kan dere bruke Jif Universal, da blir de skinnende blanke. Flekker etter råtne matrester desinfiseres med Klorin-blanding eller -spray. Og grønnsaksskuffene kan dere kjøre i oppvaskmaskinen.
Nå gjenstår kun mikrobølgeovnen. Her vil skitten trolig gå greit av med kjøkkenspray og en klut.
Tidsbruk: Regn med å bruke 2–3 timer på jobben, i hvert fall hvis fettrestene i stekeovnen har fått brenne seg godt fast.
Nødvendig utstyr: Kjøkkenspray, Jif Ovn & Grill, Jif Universal, Zalo, Klorin og mikrofiberkluter.
Dag 5: Bad
Også badet er et rom de fleste holder sånn noenlunde rent. På vårrengjøringen er det tid for å gjøre de små ekstratingene.
Gjøreliste: Begynn med å tørrmoppe vekk støv og bøss fra veggene og kanskje også taket – ovenfra og ned. Bruk støvmagnet til å tørke over skap, vask og toalettet – før dere går over til å vaske. På den måten unngår dere at støvet kladder seg.
På flisene over badekaret og i dusjen bør dere først spraye på et middel som fjerner kalk. La det virke i noen minutter før dere vasker over med våt klut. Husk også å rense opp i sluket, og bruk eventuelt en avløpsåpner hvis vannet renner litt tregt.
Også rundt vasken bør dere først bruke en baderomsspray for å løse opp kalken. Da går det mye fortere å vaske den. Når dere har gjort alt dette, gjenstår kun en helt vanlig toalettvask, gjerne med Jif Baderom og Jif WC Gel.
Hvis dere har tid, kan det også være greit å gå over skuffene og skapene på badet. Her samler det seg gjerne litt smuss. Bruk en tørr mikrofiberklut til å fjerne det tørre, og deretter en fuktig mikrofiberklut med Jif Baderom til å fjerne flekker av tannkrem, sminke osv.
Tidsbruk: En times tid bør holde til å vaske selve rommet. Hvis dere også skal ta skuffene, bør dere beregne nærmere en time til.
Nødvendig utstyr: Tørrmopp, Jif Baderom, to mikrofiberkluter, Jif Avløpsåpner, Jif WC Gel, og hvis nødvendig en baderomsskrubb.
Dag 6: Stue
Stuen er blant de heteste kandidatene hvis dere vil la barna få ansvaret for et av rommene. Grunnen er at dette rommet kan rengjøres uten vaskemidler.
Gjøreliste: Begynn med å bære ut og banke alle tepper, og henge dem opp til luftig. Tørrmopp så vekk støvet som har samlet seg på veggene og oppe ved taket. Med et moppesystem sørger teleskopskaftet for at dere rekker helt opp uten å stå på stoler eller gardintrapp. Ta en ny mikrofiberklut eller tørrmopp og tørk først over TV-en og deretter TV-bordet samt rommets øvrige hyller og bord. Støvsug lampeskjermene eller tørk over med Jif Støvmagnet. Hvis barna i huset «tror» at TV-en skal tas på som en iPad, kan dere fjerne fingermerkene med en lett (svært lett!) fuktet mikrofiberklut og eventuelt litt tørkepapir for å fjerne vannrestene.
Nå er det tid for å ta sofaen. Dra den fram og støvsug skikkelig bak og under sofaen. Ta av alle putene og fjern alle smulene og hårstråene som har gjemt seg der. Hvis trekket på sofaen kan vaskes, kan det være en god idé å ta det av og gi det en runde i vaskemaskinen. Eventuelt kan dere spraye på litt tekstilsjampo og tørke over etterpå.
Tidsbruk: Hvis dere skal ta sofaen skikkelig i tillegg til alt det andre, går det fort 1–2 timer.
Nødvendig utstyr: Støvsuger, moppesystem, mikrofiberklut og tørkepapir, eventuelt også tekstilsjampo.
Dag 7: Entre
Entréen har det med å bli skikkelig skitten på våren, når smeltevann og strøgrus dras inn nesten daglig. «Heldigvis» har også vårrengjøringen mer takknemlige oppgaver, som ikke vil føles like nytteløse etter neste regnværsdag.
Gjøreliste: Begynn med skapene. Ta bort alle vintersko og -jakker og pakk dem bort. Fei vekk de største steinene og støvsug både skap og gulv etterpå. Heng ut eller vask fillerya i maskinen, puss over speilet med Jif Universal og tørkepapir som ikke loer, og tørk over kommoden med en tørr mikrofiberklut.
Nå har turen kommet til gulvet, og trolig også gulvlistene og den nederste delen av veggen. Flekkvask bort søleflekkene på veggen med en så vidt fuktet mikrofiberklut. Så lager dere vaskebøtte og tar frem skurekluten, og vasker om nødvendig flis for flis så alt smusset blir borte. Til slutt legger dere på plass fillerya, og feirer dere selv med en ekstra god middag.
Nå er dere tross alt ferdige med vårrengjøringen – med mindre dere har et vaskerom og orker én dag til.
Tidsbruk: En time holder trolig, to hvis gulvet trenger en skikkelig skrubbings.
Nødvendig utstyr: Feiekost, støvsuger, Jif Universal, tørkepapir, mikrofiberklut, Jif Allrent, gulvklut og vaskebøtte.
Ekstradag: Vaskerommet
Har dere et eget vaskerom? Det er sannsynligvis det rommet i huset som dere vasker sjeldnest. Med andre ord: Et typisk eksempel på hva vårrengjøringen er til for.
Gjøreliste: På forhånd bør dere ha gjort unna mest mulig av klesvasken, slik at ikke rommet er fullt av skittentøy.
Begynn med støvet, spesielt tørketrommelen er jo en støvprodusent av rang. Støvtørk tak og vegger, og støvsug og deretter tørk vekk alt støvet bak vaskemaskin og tørketrommel. Tørk også av eventuelle hyller og benker i rommet.
Deretter er det tid for vasking. Bruk en fuktig mikrofiberklut til å vaske over skittentøyskurven, hyllene og oppå og på sida av «maskinparken». Ta ut kamrene i vaskemaskina, og bruk rennende vann til å få vekk alle rester etter vaskepulver og skyllemidler. En gammel oppvaskkost kan være grei å bruke hvis restene ikke løsner av seg selv. Vask eller tørk også gummibelgen rundt vaskemaskindøra, men ikke bruk vaskemidler på den! Til slutt vasker dere gulvet mens dere kjører en omgang med OMO Maskinrens i vaskemaskina.
Tidsbruk: En til to timer avhengig av hvor stort rommet er, og hvor lenge det er siden det ble rengjort sist.
Nødvendig utstyr: Moppesystem med tørrmopp og våtmopp, mikrofiberklut og OMO Maskinrens. Eventuelt også en gammel oppvaskkost.