Vaske vegger, hva gjør jeg?

Med rene vegger kan du få et bedre inneklima og mindre behov for vedlikehold. Lurer du på hvordan du kan rengjøre veggene uten å etterlate skjolder og merker? Her får du våre beste tips til å vaske vegger inne.

Rene vegger med Jif

Du har kanskje hørt at du bør vaske veggene før du maler, men ellers står kanskje ikke veggvask øverst på prioriteringslista. Men selv om veggene ofte ser mindre skitne ut enn andre flater i boligen, kan også de være dekket av både støv, pollen og sot. Over tid kan dette føre til misfarging og et dårligere inneklima. Det er viktig å vaske veggene også for å fjerne uønskede partikler og stoffer som i verste fall kan bidra til dårligere helse.

Nå som du vet hvorfor det bør gjøres – la oss forklare hvordan du oppnår rene og skjoldefrie vegger.

Første steg: fjern støvet

Sett ned vaskebøtten og finn fram tørrmoppen! Uansett hva slags vegg du skal vaske, bør du alltid begynne med å fjerne løst støv. Med en mopp og Jif Støvmagnet er jobben raskt unnagjort. De tørre engangsmoppene absorberer støv og kan enkelt skiftes ut etter hvert som de blir skitne.

Ofte er tørrmopping nok til å fjerne belegget med støv og smuss. Men noen ganger kan veggene trenge en grundigere vask – og her er framgangsmåten ulik.

Slik vasker du gipsvegger

Som med fliser på kjøkken og bad, er gipsvegger noe mange av oss har i hus. Malte og tapetserte vegger tåler som regel å vaskes, men du må likevel være forsiktig for å unngå skjolder. Slik gjør du det:

  • Fjern støv med en støvsuger eller Jif Støvmagnet.
  • Fukt en klut med lunkent vann og et Allrent-vaskemiddel. Sørg for at kluten er godt oppvridd før du begynner. Du kan også bruke en Allrent-engangsvåtmopp.
  • Start nederst på veggen og dra kluten opp mot taket. Benytt gjerne en mopp for å enklere komme til.
  • Bytt ut kluten eller engangsmoppen når den blir skitten. Da unngår du å dra skittet utover veggen.
  • Tørk av overflødig vann med en tørr mikrofiberklut.

PS! Er du usikker på hvor mye såpe og vann veggene dine tåler? Test alltid på et mindre område først for å forsikre deg om at det ikke blir skjolder. Merk at vegger med tekstiltapet ikke bør vaskes med vann.

Slik vasker du trevegger

Har treveggene begynt å gulne? Da kan en god vask med grønnsåpeløsning være redningen.

Vask treveggene på samme måte som beskrevet for gipsvegger, men erstatt Allrent-vaskemiddelet med grønnsåpe. Du kan også bruke en engangsvåtmopp med Krystal-vaskemiddel. Om kluten setter seg fast i veggen, kan det være lurt å bytte til en svamp.

Slik vasker du murvegger

En innendørs murvegg av teglstein er utvilsomt et blikkfang i boligen. Da er det ekstra frustrerende å oppdage at den har blitt støvete eller flekkete. Men heldigvis kan også disse veggene vaskes.

Start med å fjerne løst støv med en børste. Ettersom teglstein kan absorbere fukt og endre farge og karakter, bør du vurdere å bruke spesialrengjørinsmidler når du vasker disse veggene. Alternativt kan du bruke en klut fuktet i lunkent vann med et Allrent-vaskemiddel. Test om veggen tåler vaskemiddelet på et lite synlig område først.

Hva med de vanskelige flekkene?

Har du barn som er glade i å tegne? Da kan veien til vegger med skriblerier fra blyanter og tusjer være kort. Flekker som dette kan være vanskelige å fjerne, men med litt tålmodighet er det heldigvis er det ikke umulig.

Om du nettopp har oppdaget en flekk som fremdeles er våt, bør du sette i gang raskt. Tørk av det du kan med en tørr mikrofiberklut. Start fra flekkens utside og jobb deg innover for å unngå at et større område blir skittent. Om flekken har rukket å tørke, kan det være nødvendig å bruke en engangsvåtmopp eller en lett fuktet mikrofiberklut. Press kluten forsiktig mot et lite område av gangen.

Er flekken fortsatt ikke borte? De virkelig sta flekkene, som de fra sprittusj, kan fjernes med en fuktet svamp og Jif Skurekrem. Men ikke fall for fristelsen til å gnikke hardt – da kan du fort skade overflaten.

Flere gode tips fra Jif