Tørke støv: Støv på hjernen, eller støvallergi? 

De fleste liker å ha det rent rundt seg, men litt støv er ikke farlig – for de fleste. Støv kan inneholde spor av flere allergener, og dersom det er snakk om støvallergi bør man være nøye med rengjøringen.

Tørke støv av bord.

Begrepet “støvallergi” er egentlig ganske uklart da støv kan inneholde ulike allergener, fra for eksempel støvmidd, husdyr og pollen, samt svevestøv. Hva man reagerer på er individuelt, men felles for personer med astma og allergi er at slimhinnene vil være spesielt følsomme. Godt inneklima er derfor viktig – egentlig for alle, men spesielt for sårbare personer.

Hva er støv?

Støv er betegnelsen på utallige små partikler som både kommer fra, og blir liggende i, mange av tingene vi har hjemme. Møbler, gardiner, tepper og andre tekstiler, men også døde hudceller og pels fra husdyr. Det kan også være sand, jord, pollen og partikler fra veitrafikk og annet utemiljø.

Størrelse og tyngd avgjør hvordan støvpartiklene opptrer inne hos oss. Mens de store og tunge partiklene raskt faller ned og legger seg, vil mindre partikler sveve lenge i luften. De minste svever nesten hele tiden og befinner seg i luften vi puster inn.

Unngå støvfylt hjem – hvordan tørke støv?

Støv påvirker selvfølgelig inneklimaet vårt. Med noen enkle tips kan du unngå et støvfylt hjem, og effektivt fjerne støv uten å spre det ut. Vårt første tips er: Godt renhold starter ute!

Sørg for at minst mulig sand, søle og annet bøss blir med inn i boligen. Alle disse frigir kjemiske partikler til inneklimaet. Avskrapningsmatter ved inngangen kan redusere sand og bøss slik at dette ikke trekkes inn i boligen.

Den enkleste måten å tørke støv er å bruke Jif Støvmagnet. Det er en effektiv tørrmopp som tiltrekker seg støv og partikler – og holder på dem. Denne kan brukes for hånd eller under Jifmoppen hvis du skal tørke støv av større overflater.

Gode råd fra Astma og Allergiforbund

NAAF har gode anbefalinger alle bør følge for bedre inneklima, men det er kanskje spesielt viktig om man har allergier, som støvallergi.

  • Luft gjerne to ganger daglig i 10-15 minutter per gang. Åpne både vinduer og dører for rask og effektiv gjennomlufting.
  • Innendørs bør temperaturen ligge på omtrent 20-22 grader, og det bør være omtrent 5 grader kaldere på soverom.
  • Hvis det lar seg gjøre, bør sengetøy henges ute til lufting – husk å riste godt. Unngå dette i pollensesongen når pollennivået er på sitt høyeste.
  • Rundvask hele boligen minst en gang i året. Inkluder både vask av tak og vegger. Tørre rengjøringsmetoder med bruk av mikrofiber anbefales. Unngå om mulig bruk av kjemikalier og unngå spesielt bruk av rengjøringsmidler i sprayform.
  • Kjøkkenviften bør vaskes regelmessig så den er mest mulig fri for fett og matos.