Pusse opp? Slik vasker du veggene før maling

Nordmenn er europamestere i oppussing og ofte pusser vi opp på grunn av estetikk. Heldigvis kan det bli store forbedringer med bare en ny farge på veggen – noe som ikke koster skjorta. Skal du male veggen, bør du vaske veggen først. Slik gjør du det.

Husk å vaske veggen før maling.

Først litt statistikk: I Norge finnes det omtrent 2,4 millioner husstander og omtrent 40 prosent av disse pusser opp i mindre eller større grad i løpet av et år. Årlig bruker vi omtrent 70 milliarder på oppussing og dette inkluderer ikke møbler. Dette gjør oss til europamestere – og vi troner ensomme på toppen.

Maling, pensel og en rulle er alt som skal til for å endre stemningen i et rom, og du har utrolig mange valgmuligheter. Ikke bare kan du velge farge, men også finisher, glansgrader og egenskaper. Men før du går i gang med maling, er det viktig å vaske veggene.

Godt grunnarbeid

Godt grunnarbeid gir best resultat. Start derfor alltid med en god vask for å fjerne skitt, fett og smuss som kan gjøre underlaget ujevnt og hindre at malingen fester seg godt. Husk også på at ujevnheter som hakk, riper og småskader kan sparkles og pusses slik at du får en slett flate å jobbe på.

Bruk tørrmoppen

Så lenge du har riktig utstyr trenger ikke vaskejobben være så omfattende. For å få rengjort både vegger og tak i stue og soverom trenger du kun en mikrofiberklut og mopp. La kluten være tørr. Den drar med seg og holder på støv, lo, hår og andre partikler, og etterlater en ren overflate.

Jif Mopp har to ledd slik at du enkelt kan justere til din lengde. Det gjør rengjøringen enklere, samtidig som det er mindre belastende for armer og skuldre. Og der du ikke kommer til med moppen kan du gå over for hånd med en tørr mikrofiberklut.

Vaske veggene på kjøkkenet

På kjøkkenet derimot, der matlaging etterlater seg matos, må du hardere til verks enn bare en tørrmopp. For å unngå skjolder på veggen – selv om det ikke gjør så mye når du skal male, bør du bruke spesialtilpasset vaskemiddel for maling. For eksempel ‘Jotun Spesialvask før maling’. Vask over veggen én gang med fuktig klut før du går over igjen med en ren klut, slik at du forsikrer deg at alle såperester er fjernet.

Husk også…

Pass på temperaturen når du skal male. Selv om høy temperatur gjør at malingen tørker raskere, er det stor fare for at det kan oppstå skjolder.

Få flere gode tips her: