Trappevask: Hvordan vasker trapper?

I borettslag setter man ofte bort trappevask til andre, men i en enebolig må man som oftest vaske trappa selv. Les disse tipsene om hvordan du skal vedlikeholde og vaske tretrappa – om den så er lakkert eller oljet.

Sinna tenåringer som tramper, firbeinte venner med kvasse klør – eller kanskje bare 2 tobeinte som går opp og ned. Uansett hvem som benytter seg av trappa, så må den tåle en støyt. Den blir kanskje ikke så skitten, men med stadig tramping så fortjener også trappa litt kjærlighet – i form av vedlikehold og vask.

Slik bør du vaske lakkert trapp

En lakkert trapp er ofte godt beskyttet av lakken og er enkel å holde rent. Slik gjør du det:

  • Start med å støvsuge tappa fri for støv
  • Sølespor, kaffeskvulp eller ukjente flekker kan du fjerne med en myk klut fuktet i lunken Allrent-blanding. Følg doseringsanvisningen på emballasjen.
  • Tørk bort vann etter rengjøringen slik at det ikke blir liggende igjen vann som kan skade treverket.
  • Har det blir svart i porene i treverket kan du bruke en gammel tannbørste til å forsiktig børste ut smusset.

Slik bør du vaske oljet trapp

En oljet trapp rengjør du på samme måte – i hovedsak tørre rengjøringsmetoder og lunken allrent-blanding ved behov. En oljet trapp er ikke like beskyttet som en lakkert trapp, og det kan derfor oppstå overfladiske striper fra for eksempel husdyr. Disse kan du pusse vekk med et fint slipepapir.

I tillegg til ukentlig rengjøring vil en oljet trapp trenge jevnlig oljing. Avhengig av produsenten, vil anbefalingene ligge på et par-tre ganger i året. Dette gjør du ved å først pusse trappetrinna lett, for så å olje over og la det trekke inn noen minutter. Deretter fjerner du overflødig olje. Tørketiden kan variere, men du bør i hvert fall la trappa stå i fred noen timer etter behandlingen. Dette får du nøyere forklart på emballasjen til oljeproduktet.

3 ting du må unngå å bruke på trappa

  • Salmiakk: Store konsentrasjoner av vaskemidler med salmiakk kan føre til misfarging av trappa.
  • Vaskemidler med slipemiddel: I likhet med sandkorn, vil også vaskemidler med slipemiddel (små korn) slite overflaten fortere.
  • Vaskemidler du er usikker på om treverket tåler: Det er lurt å høre med leverandøren av gulvet ditt dersom du er usikker hva treverket tåler. Det finnes mange spesialoljer og lakker som krever spesifikk behandling.

En godt vedlikeholdt trapp holder seg fin i mange år – vær derfor nøye med trappevask! Er trappa utsatt for mye slitasje, kan du med fordel behandle den med en polish for å beskytte overflaten mot riper. Og forresten, er sikker på at du behandler gulvet ditt riktig? Sjekk ut guiden vår for gulvvask

Flere tips til vask av gulv finner du her: