Rengjøre oppvaskmaskin: Slik renser du den

Er du misfornøyd med oppvaskmaskinen din? Det kan handle om at du ikke har renset den på en stund. Få tips til hvordan du kan rengjøre oppvaskmaskin for renest mulig oppvask.

Del 11 av vår «kjøkkenserie» konsentrerer seg om oppvaskmaskinen. De fleste er helt avhengig av oppvaskmaskinen for å få logistikken til å gå opp i hverdagen. Dessverre opplever de fleste av oss at ikke oppvasken blir helt ren. Misnøye med vaskeresultatet kan bli et irritasjonsmoment, men det kan løses enkelt. For å få renest mulig oppvask må du passe på å rengjøre oppvaskmaskinen fra tid til annen.

– Når du skal rengjøre oppvaskmaskinen er det viktig at du tømmer den helt. Ta ut filtrene i bunnen av oppvaskmaskinen og vask dem i rennende varmt vann med en oppvaskbørste. Det samler det seg smuss og kalk i hele oppvaskmaskinen, men spesielt i filtrene. Deretter setter du inn filtrene igjen, pass på at de blir satt ordentlig i og «klikker» på plass, sier Orklas vaskeekspert, Malin Skaar.

Renest med rens

Neste steg på veien er å tørke over sidene på oppvaskmaskindøren. Rengjøringsmiddelet, som renser hele maskinen, kommer ikke til her. Så Malin Skaar anbefaler at du tørker over med en mikrofiberklut, som du sprayer med Jif kjøkkenspray.

– Fordelen med å spraye rett på kluten i dette tilfellet er at du unngår såpesøl på gulvet siden kantene er så smale. Tørk godt over slik at du får bort alt av smuss og skitt, sier hun.

Når dette er gjort heller du oppvaskmaskinrens i hovedkammeret. Du kan for eksempel bruke Sun maskinrens. Siden det er forskjellig hvor store kamrene er på de ulike oppvaskmaskinene, kan det hende at du ikke får plass til alt. Da heller du den siste resten nederst i selve oppvaskmaskinen.

– Bruk hele posen slik at du er sikker på best mulig resultat, sier vaskeeksperten.

La oppvaskmaskinen gjøre jobben

Da er faktisk hele jobben gjort for din del. Det eneste som gjenstår er å velge et vanlig vaskeprogram på oppvaskmaskinen og la den gjøre resten av jobben.

– Når du åpner døren til oppvaskmaskinen etter vaskeprogrammet kan du ta ut filtrene og se forskjellen. Sett i det du har av oppvask, kjør et program og oppdag forskjellen, avslutter hun.

Seks tips til rens av oppvaskmaskin

  1. Du trenger varmt vann, oppvaskbørste, kjøkkenspray, mikrofiberklut og oppvaskmaskinrens.
  2. Tøm oppvaskmaskinen helt før du begynner rengjøringen.
  3. Ta ut filtrene og vask dem i rennende varmt vann med en oppvaskbørste.
  4. Tørk over sidene av oppvaskmaskindøren.
  5. Bruk oppvaskmaskinrens, og hell en pose i hovedkammeret. Om du ikke får plass til alt, så hell resten nederst i selve oppvaskmaskinen. Bruk hele posen!
  6. Velg et vanlig oppvaskprogram og la oppvaskmaskinen gjøre resten av jobben.

Les også: