God mathygiene: Hold kjøkkenbenken ryddig

I en travel hverdag når ting skal gå så fort som mulig, er det ikke alltid like enkelt å holde kjøkkenet ryddig. Men følger du disse 5 gode tipsene, skal du kunne ha litt bedre kontroll, god mathygiene og en ryddigere kjøkkenbenk.

Ryddig kjøkkenbenk med grønnsaker.

1. Ryddig start

Det høres sikkert rart ut å rydde før du skal lage mat – for du kommer jo til å rote mer. Men det blir ikke god mathygiene av et rotete kjøkken, og det blir heller ikke enklere å holde orden med en hel masse ting slengende rundt omkring.

Ikke begynne med matlaging før kjøkkenbenken er noenlunde ryddig og ren. Og den raskeste måten å få kjøkkenbenken ren? Jif Easy Wipe Kjøkken! Det kan også være lurt å tømme oppvaskmaskinen så den er klar til å ta imot alle de skitne redskapene og tallerken etter at maten er spist.

2. Samle avfall underveis for god mathygiene

Samle avfallet i beholdere – for eksempel om du har plastikkbeholdere fra frukt og grønt som ellers hadde havnet rett i søpla. Bruk beholderne til å samle avfall som grønnsaksskrell, så det ikke flyter søppel overalt på kjøkkenbenken. Så er det bare å tømme beholderen i søppelkassen når du er ferdig.

3. Mål opp ingredienser i samme skål

Med mange ingredienser kan det fort gå mange skåler – og mange skåler er lik mer oppvask. For å unngå dette kan du måle tørre ingredienser på forhånd og oppbevare de i samme skål – hvis ingrediensene skal i samtidig, selvfølgelig. Dette er en god vane som flere profesjonelle kokker også bruker.

4. Bruk samme redskaper

Hvis du lager mat der alle ingrediensene skal brukes sammen kan du bruke samme redskap – for eksempel kan du kutte alle grønnsakene med samme kniv og på samme skjærebrett. Men husk likevel å bytte eller vaske godt når du bytter mellom ulike råvarer, for eksempel mellom grønnsaker og kjøtt.

5. Rydd ting på plass underveis

Selv om det er fristende å bare la alt ligge etter hvert som du er ferdig med ulike ingredienser eller redskaper, bør du rydde vekk tingene underveis. Sett ingredienser tilbake i skapet, råvarer i kjøleskapet, skitne redskaper i oppvaskmaskinen og hiv avfallet i søpla. Dette gir god mathygiene og minimalt med arbeid når maten er klar for servering. Gjør heller en liten innsats nå, så kan du slappe av foran TV-en når maten er spist. Og husk at ryddige overflater sparer deg for både tid og irritasjon når tiden er moden for å vaske kjøkkenet.

Flere gode tips finner du her: