God mathygiene: Hold kjøkkenbenken ryddig

I en travel hverdag når ting skal gå så fort som mulig, er det ikke alltid like enkelt å holde kjøkkenet ryddig. Men følger du disse 5 gode tipsene, skal du kunne ha litt bedre kontroll, god mathygiene og en ryddigere kjøkkenbenk.

Jif Kjøkken Spray og Easy Wipes Kjøkken på ren kjøkkenbenk.

1. Ryddig start

Det høres sikkert rart ut å rydde før du skal lage mat – for du kommer jo til å rote mer. Men det blir ikke god mathygiene av et rotete kjøkken, og det blir heller ikke enklere å holde orden med en hel masse ting slengende rundt omkring.

Ikke begynne med matlaging før kjøkkenbenken er noenlunde ryddig og ren. Og den raskeste måten å få kjøkkenbenken ren? Jif Easy Wipe Kjøkken! Det kan også være lurt å tømme oppvaskmaskinen så den er klar til å ta imot alle de skitne redskapene og tallerken etter at maten er spist.

2. Samle avfall underveis for god mathygiene

Samle avfallet i beholdere – for eksempel om du har plastikkbeholdere fra frukt og grønt som ellers hadde havnet rett i søpla. Bruk beholderne til å samle avfall som grønnsaksskrell, så det ikke flyter søppel overalt på kjøkkenbenken. Så er det bare å tømme beholderen i søppelkassen når du er ferdig.

3. Mål opp ingredienser i samme skål

Med mange ingredienser kan det fort gå mange skåler – og mange skåler er lik mer oppvask. For å unngå dette kan du måle tørre ingredienser på forhånd og oppbevare de i samme skål – hvis ingrediensene skal i samtidig, selvfølgelig. Dette er en god vane som flere profesjonelle kokker også bruker.

4. Bruk samme redskaper

Hvis du lager mat der alle ingrediensene skal brukes sammen kan du bruke samme redskap – for eksempel kan du kutte alle grønnsakene med samme kniv og på samme skjærebrett. Men husk likevel å bytte eller vaske godt når du bytter mellom ulike råvarer, for eksempel mellom grønnsaker og kjøtt.

5. Rydd ting på plass underveis

Selv om det er fristende å bare la alt ligge etter hvert som du er ferdig med ulike ingredienser eller redskaper, bør du rydde vekk tingene underveis. Sett ingredienser tilbake i skapet, råvarer i kjøleskapet, skitne redskaper i oppvaskmaskinen og hiv avfallet i søpla. Dette gir god mathygiene og minimalt med arbeid når maten er klar for servering. Gjør heller en liten innsats nå, så kan du slappe av foran TV-en når maten er spist. Og husk at ryddige overflater sparer deg for både tid og irritasjon når tiden er moden for å vaske kjøkkenet.

Flere gode tips finner du her: