Gode tips til rengjøring av oppvaskkummen

Oppvaskkummen kan fort bli misfarget og matt, og være vanskelig å få ordentlig ren. Hva bør du unngå, og hva er de beste tipsene for å rengjøre oppvaskkummen? Det får du svar på her.

Del 6 i vår «kjøkkenserie» fordyper seg i oppvaskkummen. Det er ikke bare rester av matsøl og fett som gjør at kjøkkenvasken ser skitten ut, også såperester og hardt vann kan bidra til det. Vil det si at enhver form for bruk vil gjøre oppvaskkummen skitten? Tja.

Daglig rengjøring av oppvaskkummen

Det beste tipset er regelmessig rengjøring – for det er lettere å holde rent, enn å rengjøre. Til daglig holder det å bruke en mild såpe og myk svamp til å tørke over vasken, men har det blitt mye søl kan du bruke Jif Kjøkkenspray som er effektiv mot smuss og fett. En enklere løsning er Easy Wipe-engangskluter som raskt fjerner fett og flekker.

Det viktigst er at du unngår sterke rengjøringsmilder med blekemidler eller grove skurekremer som kan ripe opp oppvaskkummen. Jif Skurekrem er kraftig og effektiv mot vanskelige flekker, men skånsom mot vasken. Bruk skurekrem og en svamp, skur godt og skyll med vann for å få frem overflatens opprinnelige glans – helt uten riper.

Uansett hva du velger å rengjøre med, skyll alltid vasken med rent vann og tørk gjerne over med en mikrofiberklut etter bruk.

Tre ting du må unngå

  • Med noen enkle grep kan du sørge for at oppvaskkummen holder seg i fin stand i mange år. Dette bør du unngå:
    Enkelte matvarer kan forårsaker korrosjon og etterlate varige flekker eller skader på overflaten. Unngå derfor at eddik, sitronsyre, fruktsaft, salt og sennep blir liggende i vasken for lenge.
  • Det samme gjelder sterke rengjøringskjemikalier som kan ødelegge oppvaskkummens overflate. Følg alltid produsentens anvisninger om du benytter deg av slike rengjøringsmidler.
  • Vær forsiktig med bruk av stålull. Skrubber du for hardt kan det resultere i riper i vasken.

Ulike typer oppvaskkum

Valg av vask og armatur kan ha mye å si på kjøkkenets utseende, og den rette kombinasjonen kan gi et harmonisk særpreg. Det finnes mange muligheter – også når det gjelder materialvalg.

  • Oppvaskkum i rustfritt stål ser bra ut i de aller fleste kjøkken. Og når vi forteller at rustfrittstål er motstandsdyktig mot korrosjon, enkelt å rengjøre og hygienisk, er det kanskje ikke overraskende at omtrent 70 prosent av alle oppvaskkummer er laget i nettopp dette materialet. Rengjør med vann og mikrofiberklut etter bruk, og finn frem Jif Skurekrem når du trenger å få frem glansen.
  • Oppvaskkum i keramikk er elegant og gir en fin blanding av design og natur. En vask i keramikk er slitesterk og motstandsdyktig mot riper. Mild såpe og en myk svamp er nok til daglig renhold. Bruk Jif Kjøkkenspray ved behov – når det er mye smuss og fett. Har du vært uheldig og fått grå riper i vasken? Jif Skurekrem kan gjøre disse mindre synlige – eller fjerne dem helt!

Uansett hva slags oppvaskkum du har bør du gjøre deg kjent med produsentens anbefalinger for rengjøring. Noen ganger kan det være behov for å gå over med spesialvaskemidler for å forlenge vaskens levetid.

Og du? Nå som kjøkkenvasken skinner, står oppvaskmaskinen for tur i kampen mot skitt og smuss.

Få flere gode tips til vask av kjøkken: