Hvordan vaske rustfritt stål?

Kjøkkenvifte, servant, blandebatteri og kjøleskap er bare noen av tingene i hjemmet som kan være i rustfritt stål. Og det er forskjell på hvilke produkter du bør bruke på de ulike tingene. Her er oversikten over hvordan du vasker ulike rustfrie ståloverflater.

Kjøkken i rustfritt stål vaskes med Jif Skurekrem.

Rustfritt stål er å finne i de fleste norske kjøkken, men det populære materialet er ofte utsatt for flekker og skjolder. Ikke minst kan det være vanskelig å vaske det så det blir ordentlig pent og rent. Derfor spurte vi eksperten vår, Simen, som er produktutvikler for Jif, om hvordan vi bør vaske de ulike overflatene i rustfritt stål.

Hvordan vaske kjøkkenvifte i rustfritt stål?

Start med å trekke ut stikkontakten til viften, før du løsner filteret. Eksperten vår anbefaler å vaske filter i vaskemaskinen på normalt vaskeprogram – dersom produsenten av viften tillater dette, selvfølgelig. Dette finner du ut av i bruksanvisningen.

– Når du skal vaske kjøkkenviften utvendig kan du bruke Jif Universal, men det er ofte svært mye fett i viften. Derfor vil salmiakkløsning være det alle beste for å fjerne fett fra overflaten, sier Simen.

NB! Når du blander salmiakk er det viktig at du følger anvisningen for blandingsforhold! Og hva enn du gjør: Aldri bland salmiakk og klor. Det vil danne den giftige gassen kloramin som kan gi irritasjon i øvre luftveier, hoste, kvalme og hodepine.

– Gå over viften med salmiakkløsning, eller med Jif Kjøkkenspray. Tørk av, og bytt klut til siste finishen som du gjør med Jif Universalspray. En god antiskjoldeklut er viktig her. Bruk gjerne den samme som du ville brukt på speilet på badet, tipser han om.

Vaske kjøleskap i rustfritt stål

Klissete fingermerker og fettflekker vil man få på kjøleskapet nesten uansett hvor nøye man er – og disse kan sitte ganske godt. Selv om det kan være fristende å skrubbe løs, bør du ikke gjøre det. I hvert fall ikke med stålull som kan legge igjen små jernpartikler som ruster.

– Spray på Jif Kjøkkenspray og bruk en fin mikrofiberklut som ikke riper overflaten, tipser Simen.

Husk å vaske hele kjøkkendøra, istedenfor bare der det er flekker. Vasker du hele flaten, reduserer du sjansen for skjolder og striper på kjøleskapet.

Og du? Trenger du noen gode tips til hvordan du vasker kjøleskapet innvendig? Da bør du lese 6 tips til vask av kjøleskap.

Vaske servant i rustfritt stål

Servant i rustfritt stål er å finne på de fleste kjøkken, og det er ikke supervanskelig å få det rent. Simen har selvfølgelig gode tips her også:

– For å fjerne matrester, misfarginger fra kaffe, te, tomatsaus og annet som har etterlatt seg flekker, samt det geléaktige smusset kalt biofilm, trenger du Jif Skurekrem.

Påfør Skurekrem i kummen og gå over med en oppvaskbørste eller en svamp for å fordele vaskemiddelet over hele. La det virke litt før du skyller godt. Tørk godt etter skylling for å unngå at det dannes vannflekker som etterlater skjolder.

Vaske blandebatteri

– Har du vanskelige flekker på blandebatteriet, er Skurekrem løsningen. Er du nøye med å rengjøre ofte, holder det med Jif Universal, eller Kjøkkenwipes for rask vask, forteller Simen.

Blandebatteri av rustfritt stål vaskes med Jif Kjøkkenwipes.

TIPS: Rustfritt stål tåler de aller fleste rengjøringsmidler, men test gjerne på et mindre synlig område om du er usikker! Og vi har sagt det før, men vi gjentar det: Etter rengjøring bør du tørke godt med vann så det ikke er noe vaskemiddelrester igjen. Tørk deretter med en ren klut, for å unngå vannflekker og skjolder.

Les også: