Åpne tette rør uten rørlegger

Blir vannet stående i vasken selv om du har fjernet proppen? Her er tipsene for å få åpnet tette rør – og for å sørge for at de holder seg åpne fremover.

Tette rør kan skyldes at organisk avfall – som matrester – samler seg opp i rørene over en periode og til slutt stenger gjennomstrømningen i røret og videre ut til kloakksystemet.

I stedet for å skru opp vannlåsen eller ringe en rørlegger, er det noen ganger mulig å løse problemet på en enkel måte: Kjøp avløpsåpner (finnes i de fleste dagligvarebutikker) og følg instruksene på flasken.

Pulver eller flytende avløpsåpner?

Mange eksperter anbefaler å bruke flytende avløpsåpner, som Jif Avløpsåpner, og ikke pulver-versjonen. Årsaken til det er at den ved feil bruk, eller utilstrekkelig skylling, kan størkne og bli til en hard klump som bidrar til å tette røret i stedet for å åpne det. Derfor er det viktig at du følger bruksanvisningen på flasken for dosering av mengde og virketid.

Hvor lang tid det tar før blokkeringen er fjernet, avhenger av hva slags organisk materiale som har stoppet til røret: Fett og protein løser opp relativt raskt, mens det krever lenger tid å få løst opp karbohydrater og grønnsaker. NB: Noen blokkeringer vil man ikke kunne løse opp uten profesjonell hjelp.

Unngå tette rør

Mye olje og fett i maten kan være en årsak til at det oppstår tette rør på kjøkkenet. Et forebyggende tips er å unngå å skylde brukte tallerkener fulle av matrester under kranen. I stedet kan du skrape av restene ned i avfallsbøtten, eventuelt tørke av tallerkenen med papir dersom du er redd for å ha saus og lignende rett i avfallsposen.

Både på kjøkkenet og badet kan det være lurt å forebygge mot tette rør ved å jevnlig helle flytende avløpsåpner i sluket til vask, dusj og badekar.

Flere gode tips finner du her: