Hvordan vaske tregulv?

Et vakkert tregulv blir ofte smykket i rommet, og med riktig behandling kan det vare lenge. Men vet du hvordan du skal vaske tregulv som er ubehandlet, oljet eller lakkert? Her får du gode vasketips.

La oss starte med det beste vasketipset når det gjelder å vaske gulv– og det handler ikke om vask i det hele tatt! Uavhengig gulvtype; det beste du kan gjøre for gulvet ditt er å holde det fritt for sand, grus, vann, veisalt – ja, rett og slett alle partikler utenfra som kan bidra til slitasje på overflaten.

Legg derfor en matte på begge sidene av inngangsdøren. En gummimatte utenfor kan fange opp grus og slaps, mens en avskrapningsmatte, for eksempel med små dreneringshull, vil ta finere skitt som måtte følge med skoene.

Forskjellen på ubehandlet og behandlet tregulv

Med tregulv får man mange muligheter, både ulike varianter og treslag. De vanligste er eik, furu og gran, men også ask, bjørk og valnøtt er populære valg. Massive tregulv har lang levetid og kan slipes flere ganger. Ønsker du et robust gulv er eik varianten du bør velge.

Men det er ikke nok å velge med treslag, du har også muligheten til å velge mellom ubehandlet og behandlet tregulv – og ikke minst hva slags behandling gulvet har fått. La oss se litt nærmere på forskjellen:

Ubehandlet tregulv

Noen er heldige med å ha ekte, ubehandlet tregulv i huset, mens andre velger det når de skal legge nytt gulv for å få det mest naturlige preget på gulvet. Gran- eller furugulv kan vare i hundrevis av år, og vil over tid bare bli vakrere med tiden – hvis det får riktig behandling. Men det er verdt å merke seg at et ubehandlet tregulv er vanskelig å holde fritt for smuss og skitt. Gjør deg derfor kjent med gulvtypen din og gi den riktig behandling.

Oljet tregulv

Oljet gulv får et mer naturlig utseende enn lakkert tregulv, fordi oljen trekker ned i treverket istedenfor å legge seg på overflaten. Men det er også mindre motstandsdyktig mot smuss og søle enn lakkert gulv. For et mer herdet gulv, kan det behandles med hardvoksolje. Mens oljen trekker inn, vil voksen bli liggende som et beskyttende lag.

Lakkert tregulv

Lakken gjør gulvet mer robust og beskytter mot at væske og smuss trenger ned i trestrukturen. Selv om gulvet tåler mer enn den oljede varianten bør du passe på at at det ikke blir riper i overflaten. Det anbefales også at gulvet lakkeres på nytt med 5-10 års mellomrom – avhengig av gulvprodusent.

Hvordan vaske ubehandlet tregulv?

Å vedlikeholde et ubehandlet tregulv er ikke så vanskelig, men likevel er det greit å huske et par ting for å ikke ødelegge det. Dette er huskelisten du trenger:

  • Unngå for mye vann. Et ubehandlet gulv skal ikke ha for mye vann, og det er heller ikke nødvendig for at gulvet skal bli rent. Bruker du for mye vann kan det bli liggende igjen mellom bordene, som igjen kan føre til at gulvet mister fasongen.
  • Bruk grønnsåpe på tregulv. Krystal Grønnsåpe er et naturprodukt som inneholder 100 prosent naturlige planteoljer og er derfor skånsom mot treoverflater, som ubehandlet tregulv. Ønsker du et raskere alternativ uten skurebøtte, vann og såpe? Jif Engangvåtmopp Krystal får unna gulvvasken kjapt og effektivt, samtidig som du får den friske duften av renhet.
  • Vanskelige flekker på gulvet? Har du fått spesielt vanskelige flekker på gulvet som ikke går bort, kan du bruke en svak salmiakkblanding. Unngå bruk av Klorin.

Hvordan vaske oljet tregulv?

For det første bør oljet tregulv behandles med olje jevnlig – her bør du følge rådene fra gulvprodusenten, og bruk din egen sunne fornuft til å vurdere når det er aktuelt.

  • Unngå vannsøl. Også oljet tregulv trenger minimalt med vann. Er uhellet ute og vann har blitt sølt på gulvet – tørk vekk vannet så raskt som mulig.
  • Bruk en godt oppvridd mikrofibermopp med litt Jif Allrent for å vaske gulvet. Skyll moppen ofte når du vasker, og vri godt mellom hver skylling.
  • Tørk over eventuelle vannrester med en tørrmopp for å unngå at væske trenger ned i sprekker og ødelegger gulvet.

Hvordan vaske lakkert tregulv?

Ettersom lakken er til for å beskytte gulvet, vil det kanskje ikke være så stort behov for våte rengjøringsmetoder da det er vanskelig for smuss og skitt og trenge ned i treverket. Å støvsuge eller gå over med en tørr engangsvåtmopp vil ofte være tilstrekkelig for å holde gulvet rent.

Har du flekker på gulvet og ikke ønsker å vaske hele, kan du blande ut litt Jif Allrent i en tom og ren sprayflaske som du bruker til punktvasking. Vasker du hele gulvet være nøye med vannmengden – det er fortsatt et tregulv og skal ha lite vann. Vær derfor nøye med å vri opp moppen godt. La også gulvet tørke helt etter vask før du begynner å gå på det; da unngår du å lage fotavtrykk.

Få flere tips til vask av gulv: