Gulvvask: Betong, naturstein og belegningsstein

Betong, naturstein og belegningsstein – de slitesterke materialene passer godt til gulv både inne og ute. Men denne typen gulv kan også være utfordrende å rengjøre. Her får du våre beste tips til å vaske stein- og betonggulv som en proff.

Betonggulv vaskes med Jif Utendørs.

Du finner gulv av stein og betong både ute og inne, men aller vanligst er de å finne i garasjer, terrasser og innkjørsler. Materialene er slitesterke og ofte grovere enn andre gulvflater innendørs. Derfor bør de rengjøres på en annen måte enn andre gulv.

Beskytt gulvet med impregnering

Betong, naturstein og belegningsstein er alle porøse materialer som raskt suger til seg vann. Derfor bør du alltid impregnere gulvet før du vasker det.

Start med å fjerne støv og smuss med en støvsuger eller tørre engangsmopper. Så kan du påføre et impregneringsmiddel etter anvisning på pakken.

Å impregnere gulvet kan hjelpe deg med å holde gulvet rent og pent, men vil ikke kunne hindre væske i trenge inn i materialet om det får ligge for lenge. Vedlikehold gulvet ved å rengjøre det regelmessig. Du bør alltid tørke over med en ren og tørr klut eller håndkle når du er ferdig.

Vaske betonggulv

Betong er et solid materiale av sand, grus, sement og luft. Det er et slitesterk og holdbart materiale med lang levetid. Men selv om betonggulv kan vare i mange år, må det vedlikeholdes jevnlig for å holdes pent.

Innendørs betonggulv er ofte behandlet med en topfinish som bidrar til å hindre at smuss og støv fester seg. Ofte er det nok å dra over gulvet med Jif Støvmagnet og Jif Engangsvåtmopp. For en grundigere rengjøring kan du bruke Jif Allrent og en fuktet mikrofibermopp. Tørk av overflødig vann med en tørr mikrofiberklut.

Utendørs betonggulv kan vaskes med Jif Utendørsvask eller Jif Utendørsspray. Er betongoverflaten grov, kan det være lurt å bytte ut moppen med en utendørskost. Da vil det være lettere å skrubbe vekk vanskelige flekker. Skyll vekk såpen med rent vann etter vask.

 

Rent betonggulv: Slik vasker du betonggulv.

Vaske belegningsstein

Belegningsstein er laget av samme materiale som betong. Men i motsetning til betonggulv, har gulv av belegningsstein ofte ujevne overflater og sprekker som skitt og smuss raskt samler seg i. Derfor kan denne type gulv være mer utfordrende å holde rent.

Vask gulvet med en kost, vann og rengjøringsmiddel. Jif Utendørsvask er perfekt til utendørsgulv av belegningsstein, mens Jif Allrent kan brukes innendørs. La produktet virke i opptil 5 minutter før du skyller eller spyler rent med vann. Mens du venter, kan du gjerne skrubbe vekk smuss, skitt og støv med en stiv kost.

 

Belegningsstein: Slik vasker du det.

Vaske naturstein

Har du et natursteingulv, må du være forsiktig når du vasker for å unngå å skade overflaten. Marmor, granitt, taverting og skifer – alle eksempler på naturstein – tåler nemlig ikke sterke rengjøringsmidler som inneholder fett eller syre. Da risikerer du at kalken som naturlig finnes i steinen løser seg opp.

Bruk et mildt rengjøringsmiddel som er PH-nøytralt og fettfritt. Jif Allrent er et eksempel på dette. Jobb deg gjennom små områder av gangen og tørk over med en tørr klut. Da unngår du at vannet trenger inn i steinen og setter flekker.

 

Natursteingulv på bad.

Flere vasketips fra Jif