Hvordan vaske laminatgulv?

Laminatgulv er et vedlikeholdsfritt og slitesterkt gulv. Med riktig vedlikehold kan du ha glede av gulvet i mange, mange år. Her får du tips til hvordan du skal vaske laminatgulv.

Riktig behandling av gulv er viktig uansett hvilken gulvtype du har.

Laminatgulv består av flere sjikt med materialer. Den indre kjernen er trefiber, mens topplaget er forsterket plastlaminat som etterligner utseende av et tregulv, stein eller andre materialer. Denne laminerinsprossesen gulvet gjennomgår for å oppnå svært høy tetthet, er også grunnen til at gulvet er ekstremt slitesterkt.

Laminat vs. parkett – hva skal du velge?

Parkett består av heltre, altså er det et levende materiale som krever litt mer vedlikehold enn laminat. Laminatgulv, på sin side, er kjent for å holde seg likt år etter år. Det er et godt valg for unge mennesker, småbarnsforeldre og hundeeiere.

Uansett om du holder fester der høye hæler svinger seg over dansegulvet, småbarn mister – eller kaster – leker ned i gulvet, eller du har firbente venner med skarpe klør i hus, er laminat en god løsning.

Slik vasker du laminatgulv

Den harde overflaten til laminatgulv gjør at smuss og støv har problemer med å feste seg i gulvet – det gjør heldigvis rengjøringen skal enkel. Ofte holder det derfor bare med tørrengjøring i form av støvsuging eller tørrmopping.

Bruk et børstemunnstykke på støvsugeren for å unngå riper i gulvet, eller sving deg over gulvet med Jif-moppen og Støvmagnet som tiltrekker seg støv og partikler.

Ved behov for å bruke våte rengjøringsmetoder kommer du lagt med et PH-nøytralt rengjøringsmiddel som Jif Allrent. Allrent er et allround-vidunder som kan brukes på de fleste vaskbare flater – og er skånsomt og effektiv mot gulvet ditt. Bland Allrent i en bøtte med lunkent vann, og bruk en godt oppvridd mopp når du skal vaske laminatgulv.

Slik skal du IKKE vaske laminatgulv

Det er spesielt to ting du må være obs på når du vaske laminat:

  • Ikke bruk for mye vann
  • Ikke bruk sterke rengjøringsmidler

Ikke bruk for mye vann når du skal vaske laminat. Gulvet kan være sensitivt for stor vannpåkjenning, og vannet kan trekke ned i fugene og skade, deformere eller misfarge gulvet. Bruk derfor så lite vann som mulig – og tørk grundig etter vask.

Ikke bruk sterke kjemiske rengjøringsmidler som salmiakk og soda. Prøver du å fjerne flekker fra gulvet kan du bruke andre metoder.

Hvordan fjerne flekker fra laminatgulv?

Søl bør fjernes umiddelbart slik at det ikke danner seg flekker på laminatgulvet – i likhet med alle flekker. For jo lenger flekken får bli på gulvet, desto vanskeligere blir det å fjerne den. Her får du en liten flekkfjerningsguide:

  • Fettflekker, juice, vin og sjokolade: Lunkent vann med Jif Allrent.
  • Stearin: Vent til det har tørket før du forsiktig skraper av med en skje
  • Tyggegummi: Skrap forsiktig vekk tyggisen med en skje, rens deretter med aceton for å få bort de siste restene. Tørk over med en oppvridd klut.
  • Skomerker, sot, neglelakk: Rens forsiktig med litt aceton på en klut eller bomullspad. Vask så over med en oppvridd klut.

Flere tips til vask av gulv finner du her: