Hvordan vaske parkett?

Parkett skal ikke vaskes for ofte, men likevel blir det jo like skittent som andre typer gulv. Så hvordan skal du klare å holde parketten ren da? Her får du en liten innføring i hvordan du bør vaske parkett så den bevares på en god måte.

Vaske parkett

Du lurer kanskje hvorfor parkett ikke bør vaskes så ofte? Årsaken til det er at parkett består av heltre – altså et levende materiale. Treverket trekker til seg fuktighet, som igjen fører til at treet sveller. På den måten risikerer du at gulvet hever seg eller sprekker opp. Dersom gulvet sprekker opp på grunn av vannskade, kan det være vanskelig å redde det – selv med gulvsliping.

Slik vasker du parkett riktig

Vann er parkettens største fiende, og du må aldri finne på å helle vann på parketten. Det bør i hvert fall aldri være gjennombløtt når det blir vasket. Du bør først og fremst bruke tørre rengjøringsmetoder, som støvsuger, mikrofibermopp eller tørre engangsmopper, når du skal vaske parkettgulv.

Start derfor med å feie opp eller støvsuge smuler, eller gå over med en Jif Støvmagnet festet til moppen. Dersom det er flekker på gulvet kan det oppstå behov for å bruke noe fuktig. Da anbefales det å bruke en liten sprayflaske med vann eller mildt såpevann, som du tørker opp umiddelbart med en tørr klut.

Skulle du likevel ønske å vaske over hele gulvet og kjenne den deilig duften av nyvasket gulv, bør du fortsatt bruke veldig lite fuktighet – og ikke minst, velge et vaskemiddel som er pH-nøytralt.

Velg riktig vaskemiddel til parkett

Det er utrolig viktig å bruke riktig såpe når du skal vaske parkett for å bevare gulvet på best mulig måte. Jif Gulvspray er en effektiv rengjøringsspray til gulv med ekte Krystal Grønnsåpe. Overflatene blir skinnende rene, i tillegg får du duften av rent hjem. Den er perfekt å bruke sammen med Jif Engangsvåtmopp Krystal.

Et annet godt alternativ er pH-nøytral, er Jif Allrent. Husk ikke bruke for mye såpe i vannet, så unngår du også at parketten blir klebrig. Jif Allrent er pH-nøytral, skånsom og effektiv. Ved at den er høykonsentrert får du flere vask for pengene i en mindre flaske, samtidig som den sparer plast og miljøet. Jif Allrent kommer i to velduftende varianter: Original og Sitron.

PS: Har du ulike gulv i ulike rom? Her får du råd til hvordan du vasker forskjellige gulvtyper.

Få flere tips til gulvvask: