Hvordan rydde rommet?

Hvordan rydde rommet fort og effektivt – og hvordan holde det ryddig over tid? Her får du noen gode tips til ryddingen og hvordan du får barna til å rydde rommet selv.

Ryddig barnerom.

Rydde rommet i en fei, ja… Litt av en utfordring når barnerommet ser ut som en slagmark. Men ikke få panikk, det finnes råd!

Sats på et godt system

Unngå stressrydding og at det rotes mer enn det ryddes – for la oss innse det: Å hive alt i en boks, og sette den bort, er ikke å rydde. Ved å gi alt en fast plass, vil man unngå rotesituasjoner senere. Tenk når barna skal ha den spesifikke leken, eller boka som leses hver kveld har havnet på et ukjent sted – da vil du helst slippe å lete i alle boksene.

Så hvordan organisere?

Gode oppbevaringsløsninger er tingen! Selv om vi fraråder å hive alt i en boks, er det nettopp det som er løsningen – bokser! Kjøp inn til oppbevaring og plasser dem ute av synet (hvis mulig). Kanskje er det plass til et par under sengen? Eller nederst i klesskapet?

Klistre på lapper med hva som skal inn i de ulike boksene, slik at det blir enklere å rydde rommet. For små barn som ikke kan lese, kan det være en idé å ha bilder på boksen. Lim på bilder av kosedyr, lego og bøker – og alt annet som skal ryddes.

La rydding være en del av leken

For å unngå skippertak på ryddingen, eller ende med å måtte rydde alt selv fordi barna bruker for lang tid, kan det være lurt å innføre gode ryddevaner. Etter lek skal lekene sorteres i riktig boks – noe som også kan være en del av leken.

Hva med å teste noe sånt som «førstemann til å fylle boksen med riktig innhold» og gjøre det til en konkurranse? Tilpass barnets alder, så klart. For de minste kan det være spennende nok å lete etter f.eks. kun kosedyr i haugen av leker.

Sats på gjenbruk

Vi eier mange ting (ofte mye mer enn vi trenger), men heldigvis er stadig flere av oss opptatt av gjenbruk. Er ungene ferdig med lekene og ønsker noe nytt, hvorfor ikke selge, gi bort eller bytte med noen? Istedenfor å kjøpe helt nye leker, som barna går lei av etter noen måneder, kan man kjøpe brukt. Ikke bare sparer du miljøet, men også lommeboken. Hold utikk etter loppemarked i nærheten så kanskje dere finner noen nye skatter!

4 kjappe tips til ryddig barnerom

  • Sats på et godt system der leker har sin faste plass
  • Etabler gode ryddevaner hos barna tidlig
  • Gjør ryddingen til en lek – konkurranser og belønning kan være løsningen til de gode vanene er innarbeidet
  • Gi leker nytt liv ved å gi bort eller selge det som ikke blir lekt med. Det gir bedre oversikt – og samvittighet

Men husk også at litt rot ikke skader noen! 

Få flere gode ryddetips her: