Hvordan rydde rommet i en fei!

Hvordan rydde rommet fort og effektivt før gjestene kommer – og hvordan holde det ryddig over tid?

Rydde rommet fort, ja… Det er en halvtime til gjestene kommer og barnerommet ser ut som en slagmark. Rekk opp hånden alle som kjenner seg igjen i den problematikken! Men ikke få panikk. Vårt råd er å ta for deg en og en kategori, ikke begynn med alt samtidig.

Sats på et godt system

Det er uansett smart å satse på et godt system i bunnen — det vil du få mye igjen for når du har dårlig tid. Før du begynner en ryddeprosess, er det derfor lurt å gi alt en fast plass. Hvis ikke blir det stressrydding som ofte kan resultere i at man hiver alt man finner på gulvet i esker og setter dem bort. Og når barna så skal leke, finner de ikke det de vil leke med. Som kan resultere i at de må dra frem alle boksene og lete etter de de faktisk vil leke med. Unngå slagmarken med et ryddesystem i bunn, så tør jeg påstå at du alltid vil finne det du har ryddet bort.

Så hvordan organisere tingene på faste plasser? Hvis man for eksempel har faste bokser med Lego, klosser og bamser så kan det være en idé å ta bilde av hva som er opp i de ulike boksene. Skriv ut bildet og laminer det for så å lime det på boksen. Det gjør det lettere og kanskje mer morsomt for barna å rydde også. Men dette må vi altså huske på å gjøre på et annet tidspunkt når tiden tillater det. Sett av en dag i kalenderen. Å investere litt tid på det, vil til gjengjeld lønne seg på travle dager.

Gjør det å rydde rommet til en del av leken

Når tidsnøden er størst, er det som oftest vi voksne som ender opp med å rydde barnerommet. Men det kan være smart å aktivisere barna også til å rydde rommet sitt når det skal tas i en fei. Når man skal få med barn på rydding, er det viktig å huske at det å rydde skal være lystbetont og morsomt. Prøv å gjør ryddingen til en del av leken! Hvem får fylt opp sin kasse raskes? Si for eksempel: “Jeg tar alt jeg ser av Lego, så kan du ta alle bamsene du ser oppi denne boksen”. Når det er gjort, ta neste kategori. Da får dere ryddet på en effektiv måte uten at dere går oppå hverandre og tar samme ting. Det kan være spennende å prøve å lete etter alle bamsene! Hvis barna rydder uten at du har bedt dem om det, er det lurt å rose dem over hvor fint det var på rommet deres nå. På den måten lærer vi barna gode ryddevaner og reduserer faren for skippertak hver gang rommet og resten av huset skal ryddes i en fei.

Slik holder du det ryddig på rommet – lenge!

Så er orden er gjenopprettet — enn så lenge. Er det mulig å holde det ryddig på rommet over tid eller er det et for ambisiøst mål? Stikkordet er: Rullèr! Leker som ikke blir lekt mye med, tar ofte mye plass og skaper unødvendig rot. Da kan det være smart å ta en del bort og gjemme det unna. Når lekene blir tatt frem igjen, ja da blir de ofte som nye! Å rullere slik på leker kan være lurt med tanke på at det blir lettere å holde rommet varig ryddig, og barna blir ikke like lei av lekene sine. Men man må også huske at barn ofte er i lek, og kanskje det du synes ser ut som rot, er lek for barna. Så inne på et barnerom kan man la barna bestemme litt over hva de ønsker skal stå frem, og hva som kan ryddet bort i esker.

Sats på gjenbruk

Vi eier mange ting, men stadig flere av oss er opptatt av gjenbruk og bærekraft. Det er mange muligheter for gjenbruk, både gjennom det å selge og gi bort. Klær er etterspurt av mange gjenbruksstasjoner, men også ting. Kanskje er det snart et loppemarked som trenger lopper? Det å bruke internett å søke opp ulike steder i ditt fylke kan også være en fordel. Ofte er det flere som ønsker ting enn hva man skulle tro.

10 tips til kjapt og ryddig barnerom

  • Sats på et godt system i bunnen — da blir ryddejobben langt mer effektiv når du trenger det.
  • Sett av tid i kalenderen til å lage dette systemet.
  • La tingene ha en fast plass – da er det kjappere å rydde når du har dårlig tid.
  • Ha faste bokser til lekene og ta bilde av tingene, da blir det lettere å ha oversikt og ryddejobben går fortere — for alle.
  • Involver barna – la ryddingen bli en lek! Hvem rydder rommet fortest?
  • Sats på å rullere leker. Da har du bedre oversikt og ryddejobben går kjappere. Når lekene blir tatt fram igjen, blir de som nye!
  • La barna være med å bestemme hva som skal stå fremme og hva som skal ryddes bort.
  • Etabler gode ryddevaner hos barna tidlig — da unngår dere skippertak.
  • Sats på gjenbruk – gi bort eller selg det du/dere ikke trenger. Det gir bedre oversikt og mer effektiv rydding. Og litt god samvittighet.
  • Husk: Litt rot skader ikke. Heller ikke for gjestene. Så har du dårlig tid, ro ned, ta noen dype pust med magen og prioriter det som er viktigst å gjøre før gjestene kommer.

Få flere gode ryddetips her: