7 tips for å bli kvitt rotet. For alltid.

Hvis du følger disse rådene, får du kontroll på rotet og det blir ryddig. En gang for alle

Bli kvitt rotet ved å kaste, gjemme og selge unna.

1. Kast

Man har en del ting som man innerst inne vet at man kan kaste. Første bud er å sette av tid til å lokalisere dette, putte det i esker eller poser og sørge for at det kommer fram trygt til søppelfyllinga. Dersom du er litt usikker på om det skal kastes eller ei, kan du «kjenne litt» på det og la eskene stå i boden en ukes tid. Etter en uke, må avgjørelsen tas, og det er ingen vei tilbake.

2. Selg

Vi skal ikke kaste alt! Vi har en del ting som vi sliter med å kaste, og det er ikke uten grunn. Både fordi vi synes det er for fint, at det er fullt brukbart og at det strengt tatt bør komme noen andre til nytte. Ta bilder av det og legg det ut på sider eller apper som Finn.no og Tise, eller stell i stand et garasjesalg i nabolaget.

3. Gi bort

Det er litt pes å selge ting … Det krever litt forarbeid, organisering og oppfølging, og så er det utrolig mange raringer som vil prute eller som sier at de vil kjøpe, men som forsvinner fra radaren og som du aldri hører fra igjen. Noen ganger er det ok å gi bort isteden. Legg fram det du vil gi bort, og legg det enten uten på «Gi bort»-sider på nett, gi til Fretex eller ta det med på jobb og gi det bort til en god kollega.

4. Gjem

Det høres kanskje rart ut å kjøpe noe nytt når man skal rydde opp i rotet, men du skal ikke kimse av gode oppbevaringsløsninger! Det er utrolig hvor lett det er å rydde når du vet hvor du skal legge tingene hen. Kjøp deg noen oppbevaringsbokser eller kurver så slipper du å lete deg i hjel. Gjennomsiktige bokser kan funke godt i loft og kjeller, mens du kanskje vil velge noe litt stiligere inne i boligen. Fine kurver eller esker kan være ideelle gjemmesteder for alt fra ledninger og kabler til smykker og kosmetikk.

5. Del

Hvor ofte trenger du en drill? En bil? En brudekjole? Ikke så ofte. Mesteparten av det som ligger i boden, ligger der av en grunn. Ta en skikkelig vurdering før du går til innkjøp av noe, og vurder om du heller kan låne. I sirkulærøkonomiens tidsalder, finnes det et hav av delingstjenester. Ved å dele og låne av andre, får du bedre plass til de tingene du faktisk liker og bruker, samt at du får litt mer luft mellom dem.

6. En ting inn, en ting ut

Det er jo ikke sånn at vi aldri skal shoppe igjen. Det ville jo ha vært en trist tanke. Men en gyllen regel kan være å kvitte seg med det samme antallet klær, bøker og dingser, som du faktisk kjøper inn. En ny kjole inn, en gammel kjole ut. Enkelt og greit, i teorien i alle fall!

7. Spist er spist, og lest er lest

Leser du samme bok flere ganger? Ikke? Bøker kan absolutt være et dekorativt element i interiøret, men de kan også samle store mengder med støv. Filmer, cd`er og bøker kan i dag finnes på en mobiltelefon eller et nettbrett. Det tar langt mindre plass, og gir mer luft og plass til andre ting.

Flere gode ryddetips: