Unngå tette avløp i julen

Matfett og fettholdige matrester som forsvinner ned i vasken kan by på uønskede problemer, og det er ingen tvil om at tette avløp er et økende problem i julehøytiden. Her får du tips til forebygging, og råd om hva du gjør når avløpet først er tett.

Julemat settes inn i ovnen.

I julen blir det rikelig med matlaging, og den tradisjonelle julematen er veldig fettrik. Ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken smaker godt, men at fettet som er til overs helles ut i kjøkkenvasken er ikke noe avløpsrørene setter pris på.

Forebygge tette avløp

Det er en kjip situasjon å stå på kjøkkenet og oppdage er avløpet er tett når du holder på å lage mat til ventende gjester. Skal du skru opp vannlåsen og prøve å fikse problemet selv, eller skal du håpe at rørleggeren har tid til å komme?

For å forebygge at avløpet tetter seg i julen, er det lurt å unngå å skylle brukte tallerkener som er fulle av matrester i vasken. Istedenfor kan du skrape restene rett ned i avfallsbøtten, eventuelt tørke av med papir om du vil unngå saus og lignende i søppelposen. Det kan også være lurt å bruke en avløpsrens regelmessig. De er laget for å forebygge tette rør og motvirke vond lukt, samtidig som den er trygg for rørene.

Et annet godt tips er å kjøpe en avløpssil til kjøkkenvasken som plukker opp selv små matrester. På denne måten unngår du at det forsvinner ned i sluket. Det kan også være lurt å ha en avløpsåpner stående i kjøkkenskapet, sånn i tilfellet uhellet skulle være ute.

Er avløpet allerede tett?

Jif Avløpsåpner er en flytende avløpsåpner som effektivt fjerner blokkering i tette rør. Den kan brukes på alle typer rør i huset og er skånsom i bruk slik at rørene ikke skades. Husk å følge bruksanvisningen på flasken for dosering av mengde og virketid.

Hvor lang tid det vil ta før blokkeringen i avløpet er fjernet, avhenger av hva slags organisk materiale som har tettet røret. Mens fett og protein løses opp relativt raskt, kan det ta lenger tid å få løst opp karbohydrater og grønnsaker.

Det kan være lurt å bruke avløpsåpner noen ganger gjennom året, for å unngå å tiltrekke seg ubudne gjester. Husk at dine matrester og fett kan bli et festmåltid for rottene.

Få flere vasketips her: