La oss snakke litt om resirkulert plast

Vi kommuniserer det kanskje ikke så ofte, men vi er like opptatt av emballasjen vår, som vi er av effekten til Jif-produktene. Og resirkulert plast er et stort tema hos oss. Så hvorfor snakker vi om det – og hvordan skal du sortere plast? Det får du vite her.

Jif-sprayer i resirkulert plast.

Plast finnes overalt – i byggematerialer; gulvbelegg, rør og ledninger, biler, allværsjakka og fleecen, store deler av maten du spiser kommer pakket i plast. Selv produkter i glass har ofte lokk med plast på innsiden.

Ja, plast er overalt. Og grunnen er at plast er et anvendbart materiale med egenskaper andre materialer ikke kan gi. Plast kan blant annet bidra til reduksjon av matsvinn da f.eks. frukt/grønt pakket i plast holder lenger. Og varetransport kan ha lavere utslipp da plast er lettere å frakte enn glass.

Men plast på avveie er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer, for blir ikke plast kastet riktig, kan den ende i naturen der den blir lenge. For eksempel kan en plastpose bli liggende i opptil 20 år før den brytes ned. En plastflaske derimot, kan vare helt i 500 år. Derfor bør vi alle jobbe for å få plasten i et sirkulært kretsløp, der vi resirkulerer plasten som allerede finnes, og gjenbruker den.

Resirkulert plast i Jif-emballasje

Som sagt, er resirkulert plast et stort tema hos oss i Jif. Per i dag er Jif Kjøkken og Jif Bad laget i 75% resirkulert PE materiale, mens Jif Universal er 100% resirkulert PET materiale. På grunn av innholdet, er Jif Ovn & Grill laget i jomfruelig plast. Og vi jobber stadig med forbedringer. Hvor mye resirkulert plast som er i emballasjen vår, finner du informasjon om på emballasjen.

Alle Jif-flaskene er produsert i Norge, på Østlandet, for å ha så kort transport som mulig til fabrikk. Dessverre er tilgangen på resirkulert materiale litt ustabil om dagen, noe som gjør det vanskelig å finne det helt rene, gode materialet til våre produkter. Derfor bruker vi materialer som både er produsert lokalt i Norge og fra Nord-Europa.

Utviklingen av nye produkter

Når vi setter i gang nye prosjekter, eller skal bytte ut materialene i eksisterende, skal det være et like godt alternativ som det vi har i dag. Vi skal ikke gå ned på kvalitet, eller lage en løsning som oppleves dårligere.

Der det er mulig med resirkulert materiale (enten høy eller lav prosent) bruker vi så klart det, og prøver i tillegg å forbedre og optimalisere hele tiden.

Ser vi mulighet til å gjøre plastbesparelser for miljøet – så gjør vi det, om det så er snakk om et par gram per flaske. Det høres kanskje veldig lite ut, men i stort antall flasker, blir det mange tonn plast spart.

Hvordan sortere plast?

  • Emballasje (plast som har vært pakket rundt et produkt) sorteres som plast. Eksempler på dette er poser, folie, begre, bokser, flasker, som sjampoflasker, rømmebeger, bæreposer.
  • Ting som ikke skal sorteres som plast:
    • Emballasje laget av flere ulike materialer, for eksempel brødpose med papir og plast, eller chipsposer med et aluminiumslag på innsiden
    • Plast som har inneholdt farlig avfall
    • Plast som ikke er emballasje, for eksempel hageslange, presenning, leker og hagemøbler
    • Isopor, stroppebånd og vedsekker
  • Plastemballasjen bør være tom for produktrester og ren. Skyll den derfor godt, og bruk oppvaskbørste om nødvendig.
  • Tilgriset plastemballasje som ikke blir rent, kastes i restavfall.
  • Sorter den rene plasten der plastavfall sorteres i kommunen din.
  • Det er ulik praksis for resirkulering av plast i ulike kommuner – som forøvrig har ansvaret for å samle inn avfallet ditt. Mens noen kommuner har egne dunker for plastavfall, er det andre som har bingeordninger der moderne ettersorteringsanlegg sorterer plastemballasjen ut av restavfallet for innbyggerne.

For å finne ut nøyaktig hvordan du skal sortere avfallet der du bor, kan du på Sortere.no velge kommunnen din og få full oversikt over avfallshåndtering og sortering.

Vi oppfordrer alle til å kaste emballasje riktig. Jo mer materiale som havner i sirkulasjon, desto lettere blir det for oss å bruke gjenvunnet plast når vi produserer våre vaskemidler.

Les også: