Hvordan avrime fryseren?

På tide å avrime fryseren? Er det lenge siden så bør du gjøre det. Ikke bare risikerer du at maten blir ødelagt, men hele fryseren kan gå i stykker. Hvordan? Det skal du får svar på her.

Hvordan avrime fryser.

Hvorfor avrime fryseren og kjøleskapet?

Den beste temperaturen for maten i fryseren, er jevn og lav. Selv om måleren kanskje viser at temperaturen er stabil, er det ikke nødvendigvis slik. Rim vil isolere fryseren, og kan påvirke temperaturmåleren. Dette kan kreve ekstra energi for å holde temperaturen lav – altså vil motoren gå unødvendig mye for å fryse ned matvarene, og bruke mer strøm. Det kan også forkorte levetiden på fryseren din.

Ikke bare bør du avrime for fryseren sin del, men også maten du oppbevarer kan få mye kortere lagringstid. Ifølge Mattilsynet kan oppbyggingen av iskrystaller på maten resultere i at fuktigheten trekkes ut og næringsstoffer går tapt når maten tines.

Hvor ofte bør man avrime fryseren?

Hvor ofte du bør avrime avhenger av bruken – altså hvor ofte du åpner og lukker døren. Men en god indikator på at det er på tide, er når du ser at fryseren er islagt på begge sider med en tykkelse på rundt 1 cm.
Et godt utgangspunkt vil være å gjøre det en gang i året. Og vinteren er den perfekte tiden å gjøre det på. Da kan du bare ta ut matvarene og legge de ute i vinterkulden, slik at de ikke tiner, og blir ødelagt.

Hvordan avrime fryser?

Skru av fryseren
Tøm fryseren for matvarer. Er det kaldt ute, eller snø, kan du fylle et par poser med maten, og legge de ut i snøen. Avrimer du i varmere temperaturer, kan du pakke matvarene inn i flere lag papir og oppbevare dem på det kjøligste stedet du har.
Slå av fryseren, fjern dreneringspluggen og la døren stå åpen. Legg en langpanne og et håndkle foran fryseren for å samle opp smeltevannet.
Når avrimingen er ferdig har du det perfekte utgangspunktet for en ordentlig rengjøring – nemlig en tom fryser.
Spray over med Jif Kjøkkenspray og tørk fryseren grundig.

Sett inn dreneringspluggen og skru på fryseren igjen.
Still temperaturen til det laveste og la det stå på denne innstillingen et par timer, før du fyller fryseren med maten igjen.
Utålmodig?
Det kan være fristende å bruke skarpe metallredskaper for å skrape bort isen, men vær obs på at det kan skade fryseren din. Med mindre verktøy og hjelpemidler er godkjent av produsenten, bør du ikke bruke noe for å fremskynde avrimingen.
Men hva med hårføner-trikset da? Noen mener det er helt greit, andre sier det kan gjøre stor skade på fryseren. Det tryggeste er å unngå det – men du kan forsøke å fremskynde prosessen ved å ta en kjele med varmt vann i fryseren. Det varme vannet vil hjelpe til med å løsne isen. Etter omtrent 10 minutter kan du gjenta prosessen – fylle kjelen med varmt vann igjen.
Hvordan unngå rim i fryser?
Å unngå det helt, vil være en umulig oppgave, men noen råd bør du følge:
Ikke åpne døren for ofte – og ikke la den stå åpen for lenge. Rim kommer nemlig når varm luft kommer i kontakt med kald.
Ikke overfyll fryseren. En fryser bør ideelt være 75 prosent full.
Sjekk temperaturen. Anbefalt frysetemperatur er omtrent 18 minusgrader. Kontroller, og juster om nødvendig.
Sjekk at fryseren er tett. Fryseren må være godt isolert, så vær derfor nøye med at tetningene på dørene ikke har noen glipper og hull.

Les også: