Slik kan du fjerne kalkflekker fra dusj og fliser

Er vannet ditt hardt, er du mer plaget av kalkflekker enn andre. Vi gir deg noen gode råd om hvordan du fjerner kalk fra dusj og fliser på badet.

Fjerner kalk fra dusj og fliser på badet. FOTO

I del 1 av vår baderomsserie handler det om kalkflekker. Kalkflekker på fliser og i dusjkabinett er hverken pent å se på eller lett å fjerne. Slike flekker skyldes hardt vann som blant annet inneholder mye kalsium.

Hardt eller bløtt vann?

– Når hardt vann fordamper, blir kalsiumkarbonat igjen som flekker, forklarer Malin Skaar, Orklas rengjøringsekspert.

Det er det harde vannet som har høy konsentrasjon av kalsium. De fleste i Norge har bløtt vann, så kalkflekker er som regel et mindre problem hos oss enn mange andre steder i Europa. Hardt vann forekommer hos oss i noen fylker i Nord-Norge, og enkelte steder på Østlandet.

Har du hardt vann, vil du blant annet oppleve at såpe og rengjøringsmidler ikke skummer like bra, og er mindre effektive enn i bløtt vann.

Lett å fjerne kalkflekker

Kalkflekkene kommer typisk på vegger og gulv i dusjsonen, eller på veggene i dusjkabinettet og på armaturen, sier Malin. Hun sier at det likevel ikke er så vanskelig å fjerne disse flekkene som mange tror.

– Kalsiumkarbonat er lite løselig i vann ved nøytral eller høy pH, og det er derfor vanskelig å fjerne med rent vann eller nøytrale og basiske rengjøringsmidler. Samtidig er kalk lett løselig i syrer, slik at sure rengjøringsmidler fungerer bra, og mange rengjøringsmidler spesielt utviklet for baderom er derfor sure, forklarer Malin.

Unngå å skade sementfugene

Når du bruker sure rengjøringsmilder, er det veldig viktig at du er klar over at disse over tid kan skade . For å unngå dette, er det viktig å skylle fugene godt med vann før du bruker rengjøringsmiddelet, og deretter skylle ordentlig av etterpå.

Jif Skurekrem kan også fungere på kalkflekker, selv om det er basisk. Det er fordi man ved skureeffekten kan skure vekk kalkflekkene, forklarer Malin.

Eddik effektivt mot kalk

Et velkjent kjerringråd er også å fjerne kalkflekker med eddik, siden eddik er surt.

Slik gjør du:

  • Miks like mengder varmt vann og eddik
  • Bruk miksen til å skrubbe vekk kalkflekkene

Ifølge dette kjerringrådet skal du få skinnende dusjvegger og armatur etter én eddikvask.

Tommelfingerregler for å fjerne kalkflekker fra dusj og fliser:

  • Såpe og rengjøringsmidler skummer ikke like bra, og er mindre effektive enn i bløtt vann.
  • Det er viktig å bruke sure rengjøringsmidler, men dette kan ødelegge sementbaserte flisefuger over tid.
  • Skyll derfor flisene med vann først, bruk sur rengjøringsmiddelet, og skyll godt med vann igjen.
  • Jif skurekrem og eddik (med vann), er effektive for å fjerne kalk.

 

Les også: