9 tips til bedre kjøkkenhygiene

Når du holder på med mat er det viktig med god kjøkkenhygiene. Vi deler ni tips til hvordan du bør håndtere råvarer, redskaper og ferdiglaget mat.

Kvinne vasker med Jif Easy Wipes Kjøkken for bedre kjøkkenhygiene.

1. Vask hendene ofte

Den beste vanen for god hygiene er å vaske hendene godt – og ofte. På kjøkkenet bør du derfor alltid vaske hendene før du begynner å lage mat, men også underveis. Og ikke minst når du håndterer råvarer som uvaskede grønnsaker, kjøtt og fisk.

2. Kjøkkenkluten må byttes

Kjøkkenkluten kan være litt av en bakteriebombe og eksperter anbefaler å bytte den ut minst fire ganger i uken. Bruker du den ikke så ofte bør du fortsatt skylle den godt, vri opp og la den tørke helt. Heng den over servanten eller la den tørke på oppvaskstativet – men for all del, ikke la den ligge sammenkrøllet og våt. Det er et perfekt miljø for bakterier.

Bruker du kjøkkenhåndkle til å kun tørke over rent servise, trenger du ikke å skifte det like ofte. Men så fort det blir brukt til noe annet bør den vaskes. Gjør det til å vane å bytte kjøkkenkluten på slutten av dagen – og husk at den skal vaskes på minst 60 grader i vaskemaskinen.

3. Hold kjøleskapet rent og oppbevar maten riktig

Gjør det til en rutine å gå gjennom innholdet i kjøleskapet en gang i uken. Kast det som har gått ut på dato – og vask over hyllene i kjøleskapet med vann og Jif Kjøkken for å få et rent og velduftende resultat.

Du burde også passe på at matvarene blir oppbevart riktig. Kjøtt og fisk bør helst oppbevares nederst i kjøleskapet der det er kaldest, og vær obs på at temperaturen svinger mest på hyllene i døren.

Det er også viktig at du passer på å lukke kjøleskapsdøren. Jo lenger den er åpen, desto mer stiger temperaturen, og matvarer like ikke svingende temperaturer. Det går nemlig ut over holdbarheten.

4. Varm opp maten godt

Bakterier befinner seg som regel på og i nærheten av overflaten, derfor bør maten varmes godt. Mindre kjøttstykker og kjøttdeig bør gjennomvarmes til 70-75 °C i noen minutter, men større stykker trenger 60 °C i sentrum av kjøttstykket.

5. Skyll alltid frukt og grønt

Mikroorganismer trives godt på overflaten til frukt og grønt, gjør det derfor til en vane å skylle dem godt før du spiser. Det kan også være lurt å skylle før du legger dem i fruktkurven så de er rene til de andre i huset.

6. Et skjærebrett til hver type råvare

Husker du heimkunnskap på skolen, da vi lærte at man aldri skal bruke samme skjærebrett til frukt grønt, som til rått kjøtt og fisk? Selv om det blir litt mer å vaske, bør du bruke flere skjærebrett og vaske de grundig etter bruk – det samme gjelder kniver.

7. Rå og ferdiglaget mat må skilles

Ikke bare er det lurt å bruke forskjellige skjærebrett og bytte redskaper under matlaging, men det er også viktig å gjøre når du bytter på å behandle råvarer og ferdiglaget mat. Ved å vaske redskapene godt mellom hver oppgave forhindrer du at bakteriene overføres til den ferdige matretten.

8. Følg butikkens oppbevaring

Et enkelt råd å følge er å oppbevare matvarer som de gjør i butikker. Står varene i hylle, eller er de på kjøl? Du trenger ikke oppbevare varene i kjøleskapet om de ikke står på kjøl i butikken. Enkelte produkter må likevel plasseres kaldt når emballasjen er åpnet. Men emballasjen forteller deg som oftest om produktene skal settes i kjøleskapet eller ikke.

9. Hold kjøkkenet rent

Et rent kjøkken gir så klart god kjøkkenhygiene – og ikke minst blir det hyggeligere å oppholde seg der når du skal lage mat. Vask overflater med Jif Kjøkkenspray, sett skitten oppvask i oppvaskmaskine, husk å bytte kjøkkenklutene og vask over gulvet. Gode rutiner på kjøkkenet lønner seg!

Få flere tips til kjøkkenvasken: