Vaske vinduer i kuldegrader – slik gjør du det

Det er mulig å vaske vinduer også om vinteren, selv i kuldegrader. Her er triksene.

Har vintersola begynt å avsløre at det begynner å bli lenge siden vinduene fikk en vask? Da fins det råd. For det går an å gi vindusrutene en behandling med kluten selv om gradestokken viser minusgrader.

Vinterkulden gjør det likevel vanskeligere å få et pent resultat. Grunnen er at vinduet vil bli skjoldete hvis vannet får tid til å fryse på ruta.

– Det er selvfølgelig ikke så lurt å kjøre på akkurat den dagen det er minus 15 ute. Vent heller til været er litt mildere, sier Orklas vaskeekspert Malin Skaar.

Ellers har hun følgende tips til hvordan du kan få skinnende rene vinduer selv om vinteren:

Utvendig vindusvask om vinteren

Noen ganger kan en innvendig vask være tilstrekkelig, særlig hvis vinduene er skitne av peissot eller barnas fingermerker.

Hvis skitten sitter på utsiden, anbefaler Skaar å bruke en god forvasker med mikrofiberpels.

– Deretter bruker du så varmt vann som du klarer å håndtere selv. Vask kun små flater av gangen, og bruk nal slik at du så fort som mulig får bort alt vannet. Vannet i kantene tørker du vekk med en god mikrofiberklut, sier hun.

Som vaskemiddel kan du bruke det du foretrekker: Noen velger Jif Vindu Vask, mens andre sverger til for eksempel Zalo eller en kombinasjon av Zalo og Salmi.

Et kjerringråd – Skaar tviler på at det er vitenskapelig testet – er å også blande litt frostvæske i vaskevannet.

Det vil gi deg litt mer tid før det fryser.

Husk også å bruke lite vann når du skal vaske vinduer i kuldegrader. På den måten unngår du at det renner altfor mye.

– Det kan sikkert være fristende å vaske flere vinduer av gangen, for å komme fortere inn i varmen. Ikke gjør det. Det vil fort ende med at du ikke rekker å få bort vannet før det fryser, og da ender du opp med skjoldete ruter. Hvis du er usikker, kan du prøve på et lite vindu eller ett som ikke er så synlig først. Hvis du blir fornøyd med resultatet, kan du gå løs på stue- og kjøkkenvinduene, sier hun.

Planlegg vinterkulden

Selv om det altså er mulig å vaske vinduer også om vinteren, innrømmer Malin Skaar at det kan være vanskelig å få et pent resultat.

Da er hennes råd faktisk å heller la det være.

– Det er bedre med litt skitne ruter enn at de er veldig skjoldete. Derfor er det beste å prøve å unngå å måtte vaske vinduer i kuldegrader, begynner hun.
Derfor anbefaler hun å ta med vinduene i vinterplanleggingen neste høst.

– Du trenger sannsynligvis ikke å vaske vinduene utvendig så veldig mange ganger i året. Så hvis du tar dem mot tampen av høsten, før kuldegradene kommer, så slipper du å slite med vindusvasken i desember, sier hun.

Flere gode tips finner du her: