Sov godt: Slik får du et godt sovemiljø

En god natts søvn gir hjernen verdifull hvile, gjør oss mer opplagte og kroppen får tid til å vedlikeholde immunforsvaret. Så hvordan kan du gjøre søvnkvaliteten din bedre? Vi deler noen tips til et godt sovemiljø.

Behagelig soverom som gir godt sovemiljø

Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene og ifølge Helsedirektoratet sliter omtrent en av tre voksne med søvnen ukentlig. Hvor mye søvn vi faktisk trenger varierer, og det kan også være store individuelle forskjeller. Et voksent menneske trenger omtrent 7 timer søvn per natt. Så hvordan kan du gjøre søvnkvaliteten din bedre?

Godt sovemiljø på rommet

Det holder ikke bare å skru av lyset og forvente at kroppen skal gå i dvale – men et soverom bør være som en hule: Mørk og kald. Legg til rette for ro og fred, og unngå alt som kan distrahere kropp og hjerne – for eksempel rot, sterkt lys og ubehagelig temperatur.

Å moppe over gulvet et par ganger i uken – eller ved behov, krever verken mye tid eller energi. Du trenger ikke bruke vaskemidler med lukt heller. Tørre engangsmopper trekker til seg støv og gir et bedre utgangspunkt for søvn.

Søvn-vennlige farger

Ikke bare bør soverommet ditt være rent, men også fargevalget er viktig der du skal få kvalitetssøvnen du trenger. Riktige nyanser av farger som blå, grønn og lavendel føles beroligende, er kjølige og har lav energi. Unngå farger med høyt energinivå som rød, oransje og gul. Disse kan gjøre deg stresset og gjøre det vanskelig å sovne.

Ligg godt

En god seng skal du ikke gjøre kompromisser på. Du bør ha en god madrass, en god pute og en god dyne. Hva som definerer ‘god’ er helt individuelt, og noe som passer deg, passer kanskje ikke partneren din. Dere trenger nemlig ikke å ha like madrasser. Noen trenger myk, mens andre sover bedre på en hard madrass.

Riktig temperatur

Kroppstemperaturen vår skal ned når vi sover, og dersom det blir for varmt eller kaldt våkner vi fort igjen. Derfor bør temperaturen være noe lavere enn i stuen. En gjennomsnittstemperatur på 18 grader er en fin soveromstemperatur.

Andre gode råd for bedre søvnkvalitet

  • Unngå bruk av pc og mobil på senga
  • Legg deg og stå opp til samme tid hver morgen – også i helgen
  • Unngå å sove på dagtid. Er du sliten og trenger hvile bør du begrense luren til 20 minutter
  • Unngå kaffe, te og cola etter klokken 17
  • Vær i fysisk aktivitet, men unngå trening rett før leggetid

Flere tips til rengjøringen: