Inspirasjon til et praktisk utekjøkken

Et kjøkken ute i det fri lar deg nyte mer av de varme dagene. Det kan være et fint supplement til grillen slik at du kan lage hele måltidet ute. Det skal ikke så mye til for å få et praktisk utekjøkken – og du kan helt enkelt bygge det selv.

Mobilt, praktisk utekjøkken som kan flyttes. FOTO

Du trenger verken byggetillatelser eller all verdens med ferdigheter for å klare lage et utekjøkken. Alt du trenger er litt plass – og du kan faktisk lage utekjøkken på liten plass også, som for eksempel en balkong.

Legg en plan

Det lønner seg alltid å legge en liten plan for hvordan du ønsker at utekjøkkenet skal bli, men du kan også la det formes mens du bygger. Start uansett med en liten befaring av plassen du har til rådighet. Hvor og hvordan du plasserer utekjøkkenet kan får en betydning for hvor mye du kommer til å bruke det. Husk at det er lettere å skape skygge ved hjelp av parasoll eller et overbygg, enn å varme opp en uteplass i skyggen.

Tak på utekjøkkenet, eller ikke?

Å lage mat under åpen himmel kan både være magisk – og litt tragisk om himmelen åpner seg og det begynner å pøse ned. Lager du et utekjøkken på en åpen plass, bør du vurdere å bygge et lite tak over utekjøkkenet. Da slipper du å flytte alt inn om det kommer en regnbyge eller to.

Mobilt utekjøkken som kan flyttes

Tenk over hvor mye bordplass du trenger til utekjøkkenet (og hvor mye plass du har). Det enkleste er å bygge i tre og heller velge en benkeplate i et materiale som tåler mer vind og vær, for eksempel betong. Treverk vil være det enkleste og kanskje mest fleksible – om du skulle ønske et mobilt utekjøkken som kan flyttes. Ved å utstyre arbeidsbenken med hjul kan du rulle utekjøkkenet dit kveldssolen skinner.

Utekjøkken med vann

Det er fort gjort å glemme at man bruker kjøkkenvasken en del når man lager mat inne. Når du lager utekjøkken bør du derfor sjekke ut mulighetene for å lage en liten vask og ha rennende vann. Da kan både arbeidsflater og hender holde seg rene. Det finnes smarte løsninger som du kan undersøke, der du kan koble hageslangen til et blandebatteri. En slik løsning er også enkel å koble av om utekjøkkenet skal stenges for sesongen.

Lukkede skap som rommer mye

Åpne løsninger er perfekt for å spare byggetid, og for de som klarer å holde ting ryddige. Det ser også veldig pent ut på bilder, men hvor praktisk er det egentlig? Vi kan anbefale å bygge med skapdører og skuffer, eller bare ha kasser og oppbevaringsbokser som kan lukkes. Da kan du fylle opp med det du trenger av servise, bestikk og glass så du alltid har det innenfor rekkevidde.

Det kan også lønne seg å ha vaskemidler lett tilgjengelige slik at du alltid har et rent utekjøkken. Fyll et skap eller boks med kluter, tørkerull, Jif Ovn & Grill til vask av grillen og Jif Kjøkkenspray – eller smarte engangskluter som Jif Easy Wipe.

Få flere tips her: