Smarte løsninger for entré

En liten gang med ørten sko, for mange jakker og haugevis av smådingser kan føre til mye rot og frustrasjon. Da gjelder det å komme på smarte løsninger for entré slik at du får utnyttet hver eneste centimeter du har med plass. Her får du litt inspirasjon.

Gangen kan være et skikkelig stort irritasjonsmoment hos mange familier. Det flyter over av sko som man snubler over når man kommer inn døra, og jakker ligger slengt på gulvet fordi de minste ikke rekker opp til knaggene. Kjenner du deg igjen? Kanskje du finner litt trøst i at dere ikke er alene om det. Nei, ikke det? Da får vi heller dele noen gode tips til hvordan du kan få en ryddigere entré.

Rydd vekk ting du ikke trenger

Er ikke ting i bruk, så la det gå til gjenbruk! Du trenger kanskje ikke å spare på klær barna har vokst ut av. Ei heller ting du selv aldri bruker. Det opptar bare unødvendig med plass. Gi de heller bort til noen som trenger det. Det er bra for miljøet og bra for plassen.

Det er heller ikke uvanlig at man bare lar ting ligge selv om de ikke er i bruk lenger – eller ting som er ødelagt. Inntørket skokrem, ødelagt paraply og knekte solbriller er noen eksempler på dette. Kvitt deg med alt som ikke blir brukt.

Er det trangt om plassen, kan du også flytte det som ikke brukes så ofte til loft eller bod. Ha noen esker som baserer seg på sesong og hva dere bruker de ulike årstidene. Dere trenger nok ikke å ha luer og votter raskt tilgjengelig i juli?

Utnytt hele plassen

Det finnes mange smarte løsninger for entré – uansett størrelse. Du må bare tenke over behovet ditt. Dette er noen ting du bør tenke på:

  • Hvor mange sko har du? Mange undervurderer hvor mange sko de faktisk har. Selv om du ikke har skodilla, så har du sikkert flere par enn du tenker over. I snitt har vi faktisk 12 par hver av oss. Og hvis du regner sammen alle familiemedlemmene… ja, det blir mange par sko. Bruk høyden fra gulv til tak når du planlegger skooppbevaring.

  • Utnytte takhøyden! Er det høyt under taket? Hvorfor ikke plassere esker på toppen av garderobeskapet. Det er også mulig å bruke plassen over dørene til brede hyller. Men ikke lag unødvendig oppbevaringsplass om du ikke trenger det. Da ender det bare opp som en støvsamler. Støvet vil nok finne veien dit uansett, og da er Jif Støvmagnet din venn. Fest den på moppestanga så kommer du enkelt opp i høyden.
  • Behov for sitteplass? Du må selvfølgelig ha plass til det om du skal ha sitteplass i entreen, men ved å tenke litt smart kan du kombinere sitteplassen med oppbevaring. Solide bokser med lokk gir både oppbevarings- og sitteplass. Eller velg en benk som kan åpnes. For å spare mest mulig plass, er det lurt å finne en som er smal.
  • Oppbevaring til duppeditter. Det hjelper ikke at du er en ryddig person om resten av familien ikke spiller på lag med deg Åpne løsninger kan fort føre til kaos og mangel på oversikt – derfor kan det være lurt å oppbevare ting i skap og skuffer. Å bruke skuffedelere er praktisk for å skille mellom alle småtingene – som nøkler og hodetelefoner.
  • Tilrettelegg for ryddighet. De minste er vant til å ha sin egen plass i barnehagen og på skolen, så ved å tilrettelegge for dem i barnehøyde kan de bidra til å holde orden. Heng derfor kroker så de rekker opp til å rydde vekk sin egen jakke, ryggsekk eller hva det måtte være.

Hold det ryddig

Uansett hvor smarte løsninger du kommer på for entré vil det hjelpe lite om dere ikke holder det ryddig. Det finnes gode tips her også.

Ved å få ting opp fra gulvet er det også lettere å holde rent. Jo ryddigere gulvet er, desto lettere er det å svinge noen runder med moppen. Husk tørt på tørt – tørre engangsmopper som trekker til seg støvet, og vått på vått – engangsvåtmopper for å fjerne flekker og smuss.

Lær ungene så tidlig som mulig at alt har sin faste plass. Dette er de allerede vant med fra barnehagen, og ved å innarbeide gode vaner vil de bidra til å holde gangen ryddig. Og selvfølgelig: Vær et godt forbilde. Ta deg de ekstra sekundene til å sette skoene på plass i skohylla eller henge jakka ordentlig på plass.

En ryddig og organisert gang vil ikke bare spare deg for mye tid i morgenrushet, men også irritasjon. Dette er i tillegg rommet som ønsker gjester velkommen, så gjør det til et hyggelig et. Lykke til!

Få flere tips: