Vaskeutstyr du trenger – og hva som er kjekt å ha

Du trenger ikke å fylle hele kottet med vaskeutstyr. Men noe må du ha for å holde gulvene og resten av huset rent. Her er vaskeekspertens tips.

Vaskeutstyret du trenger.

Det er mye som er kjekt å ha når du skal vaske huset. Men hvis du bor på hybel eller i en liten leilighet, vet du at hver centimeter med lagringsplass teller.

Så hvilket vaskeutstyr trenger du til gulv, vegger, speil og møbler? Vi spurte Orklas vaskeekspert Malin Skaar om råd.

– Et moppesystem er veldig kjekt å ha når du skal vaske gulvet. Du kan selv velge hva slags mopper du bruker på det. Stort sett vil du komme langt med en tørrmopp i det daglige, for så å bruke en våtmopp av og til for å vaske gulvet, sier Skaar.

I tillegg bør du selvfølgelig ha en vaskebøtte, slik at du slipper å løpe fram og tilbake til springen for å ha såpe og vann på moppen hver gang. Den tradisjonelle vaskekosten trenger du derimot ikke.

Også støvsugeren mener hun at du kan droppe hvis du har plassmangel, i hvert fall hvis du ikke har store tepper på gulvet.

– Hvis du har en liten leilighet, er det ikke sikkert at du trenger støvsuger. Eventuelt kan det holde med en liten, håndholdt en. Du kan jo fjerne smuler effektivt også med en tørrmopp, sier hun.

Hvis du har et stort hus, anbefaler hun likevel å ha en støvsuger. Pass bare på at du tar ut kostene slik at den ikke skraper opp gulvet.

Vaskeutstyr til speil og vinduer

For å få speil og vinduer blanke og rene, mener Skaar at du bør ha tre ting:

– Du kommer nesten ikke unna en flaske Jif Universalspray til glassoverflatene, enten det er baderomspeilet, vinduene eller glassbordet i stua. Ha også en egen mikrofiberklut til disse overflatene, hvis du ikke heller foretrekker engangswipes, sier hun.

Til vindusvasken bør du også ha en nal. Den fungerer også fint til å vaske større speil og dusjvegger.

– Til dusjveggene er det også kjekt å ha en flaske Jif Baderomspray. Den er nemlig effektiv mot kalk, altså det hvite belegget som legger seg på veggene i dusjen.

Det er imidlertid mulig å vaske vinduer og speil med Zalo. Til kalkbelegget i dusjen bør du fortsatt ha en Jif Baderom.

Vaskeutstyr til resten av huset

Du bør alltid tørke bort støvet før du begynner å vaske med fuktighet. Ellers vil støvet klumpe seg, og du bruker mye lengre tid på å vaske overflatene. Til støvtørkingen anbefaler Skaar et sett tørrmopper.

Når du skal vaske kjøkkenet, er Jif Kjøkken og en mikrofiberklut den enkleste løsningen. Den er nemlig ekstra effektiv til å fjerne fettflekker.

– Hvis du virkelig vil spare inn på vaskeutstyret, kommer du også langt med å bare ha Zalo og noen gode mikrofiberkluter som du kan vaske i maskin. Zalo kan nemlig brukes til å vaske både vinduer, gulv og kjøkken. Men like effektivt, det blir det ikke, sier Malin Skaar.

Nå som du har utstyret i orden, her kommer vasketipsene: