Flyttevask på 1-2-3

Kronene flyr raskt om huseier du leier av eller de du har solgt din bolig, til ikke godkjenner flyttevasken. Gjør utvask som gjør at du har ditt på det rene ved å følge disse 10 tipsene til flyttevask.

Gjør klart til flyttevask. Bilde.

Utvask av leilighet er en av de vanligste kildene til uenighet mellom huseier og leietaker. Grunnen til dette er at husleieloven er åpen for tolkning, og folk kan ha svært forskjellige oppfatninger av hva som er definisjonen på rent.

Lov om utvask

Husleieloven sier at husrommet skal være ryddet, rengjort og med unntak av vanlig slitasje, i samme stand som da du flyttet inn. Mange tolker dette til at de kan slurve med husvasken fordi boligen var skitten da de selv flyttet inn, men dette er ikke tilfellet. Om det ikke er rent og huseier må rengjøre etter deg, kan du få hele regningen for dette, enten vedkommende leier inn profesjonelle eller gjør jobben selv. Dette kan koste mange tusen kroner, avhengig av størrelsen på boligen.

Avhendelsesloven som du forholder seg til når du skal selge bolig sier at ved overlevering skal alle rommene i boligen være ryddet og rengjort. Her står det klart og tydelig at boligen skal være ren og ryddig men definisjonen av dette kan variere blant folk.

Sjekkliste for flyttevask

Hva det vil si at boligen er rengjort, er subjektivt, så for å være på den sikre siden bør du være ekstra nøye. Det finnes ingen garantier mot kverulerende utleiere, men om du følger disse enkle reglene bør flyttevasken gå problemfritt.

  1. Vask grundigere enn du vasker til vanlig. Tenk på flyttevasken som en ekstra nøye julevask.
  2. Alle horisontale flater unntatt tak skal moppes med en våtmopp. Du kan bruke Jif Mikrofiber Mopp og Jif Allrent, eller Jif Engangsmopp som kommer ferdig innsatt med Jif Allrent.
  3. Alle vertikale flater og tak skal tørrmoppes med Jif Støvmagnet. På kjøkken eller rundt ildsteder kan det hende du må ty til med våtmopp. Vær i så fall nøye med å bruke en ren mopp og pass på at malingen tåler å bli vasket.
  4. Rengjør speil og unngå stygge striper og skjolder.
  5. Sørg for at vinduene er skinnende rene
  6. Skap og hyller skal vaskes innvendig og utvendig. Bruk en mikrofiberklut og spray med Jif Allrent.
  7. Vask i og rundt dusj og badekar med Jif Baderom Spray. Du bør også ha litt Jif avløpsåpner i sluk og avløp.
  8. Alle flekker skal bort. Om du ikke får vasket bort flekker på vegger og tak, kan huseier kreve at det skal males over. På vanskelige flekker er Jif Skurekrem det mest effektive.
  9. Vask skikkelig ut av ovn. Dette kan være en krevende jobb, men om du bruker Jif Ovn og Grill som anvist på flasken, vil selv de tøffeste flekkene med innbrent fett forsvinne.
  10. Husk steder og småflater som du kanskje ikke vasker til vanlig. Bruk Jif Universal Engangskluter til å tørke over lister, lysbrytere og håndtak.

Gjennomgang av flyttevask

Sist, men ikke minst, gå over boligen sammen med huseier/ kjøper og få en bekreftelse på at flyttevasken er godkjent. Det er ikke alltid de som skal ta over boligen sjekker vasken selv, og mange av konfliktene knyttet til utvask oppstår når nye beboere klager på renholdet. Forsikre deg derfor om at huseier/ kjøper godkjenner vasken.

Flere gode vasketips finner du her: