Før du setter i gang med å moppe gulv, kan det være greit å få noen begreper og teknikker på det rene.
Hva er mikrofiber?
De aller fleste gulvmopper i dag er laget av mikrofiber. Dette materialet suger til seg støv og skitt, ganske ulikt den gammeldagse gulvkluten som gjerne bare dro støvet rundt. Når skitten fester seg i gulvmoppen, slipper du å dra den over gulvet fullt så mange ganger – og vaskingen går mye lettere. Og siden gulvet er i bruk daglig, bør det vaskes ofte – men det trenger ikke være verken tidkrevende eller slitsomt.
Med en mikrofibermopp trenger du ikke sterke såper eller rengjøringsmidler når du skal moppe gulv. Noen foretrekker å bare fukte moppen i rent vann, mens andre vrir den opp i såpevann. Du kan også ha såpevann på en sprayflaske og spraye rett på gulvet, og moppe vannet opp.
Vaskemiddel
Bruk et vaskemiddel tilpasset materialet gulvet ditt er laget av. Enkelte materialer, som gummi og fliser i naturstein, krever kanskje spesialvaskemiddel. Hør med produsenten hva de anbefaler. Vanligere gulvflater som parkett, laminat, fliser, vinyl og linoleum kan fint vaskes med et pH-nøytralt allrent-vaskemiddel.
Et lettvint alternativ er å bruke ferdig fuktede engangsmopper som passer de aller fleste gulvflater – da går gulvvasken ekstra kjapt og effektivt. Dersom du foretrekker å bruke et rengjøringsmiddel som skal blandes ut i vann, er det viktig å følge doseringsanvisningen på flasken.
Noen enkle regler før vi setter i gang med å moppe gulv:
Ikke bruk for våt mopp, men vri den opp så den blir lett fuktig. De fleste gulvflater tåler dårlig å bli vasket med for mye vann. Tregulv kan sprekke opp og fliser kan bli skjoldete.
Ikke bruk for mye såpe. Følg anvisning på rengjøringsproduktet du bruker. For mye såpe eller et rengjøringsmiddel som ikke er tilpasset gulvflaten din, kan etterlate en klissete hinne som nytt støv vil feste seg i.
Støvsug eller bruk en statisk støvmagnet som tiltrekker seg støv før du skal vaske gulv. Støv, sand og smuler er mye lettere å fjerne med en støvsuger eller en tørrmopp – blander du inn vann, vil det klistre seg til underflaten. Da får du også bort småstein og andre harde partikler som kan ripe opp og gjøre skade på gulvet.
Riktig moppeteknikk
Å moppe gulv med riktig teknikk skåner både skuldre og gulv – og gjør gulvvasken mye lettere. Husk derfor på hvordan du beveger deg, og bøy heller knærne enn ryggen for å komme til under møbler og i trange hjørner.
Følgende gyldne regler kan være greit å tørke støv av før du setter i gang med gulvvasken:
-
Behagelig arbeidshøyde
Bruk et moppeskaft med teleskopstang eller flere høydeinnstillinger. Å jobbe med for langt eller for kort skaft gjør gulvvasken unødvendig tung. Når du skal vaske trapper, er det fint å kunne gjøre skaftet kortere, mens til vanlig gulvvask bør håndtaket rekke deg omtrent til nesa.
-
Bruk et godt grep
Hold moppeskaftet med et fast grep med begge hendene. Den ene hånda fører moppen, mens den andre støtter.
-
Trekk til deg armene
Beveg deg sammen med moppen bortover gulvet, med armene mest mulig i nærheten av kroppen. Unngå å strekke armene for langt ut eller bøye ryggen – da er det bedre å moppe gulv i kortere bevegelser og heller ta noen flere skritt.
-
Ssss.. samle støvet!
Sving moppen i en S-form, og husk at det alltid er den samme siden som skal være fremst. Da samler du rusket på en side av moppen og unngår å spre det utover gulvet igjen.
-
Bytt mopp ofte
Er det lenge siden du har vasket gulvet? Da er det lurt å skylle gulvmoppen underveis. Start i det reneste rommet, gjerne soverommet, og avslutt der det er mest møkkete. Er moppen tydelig skitten, er det best å ta en ny og legge den brukte i skittentøyskurven – en skitten gulvmopp vasker ikke like effektiv og er også tyngre å bruke.
Bruk gjerne en egen mopp til baderommet – for eksempel Jif Engangsvåtmopp Baderom. Foretrekker du en mopp du kan vri opp, vil en Klorinløsning fjerne urinrester, såperester, smuss og støv fra baderomsflisene.
Og når jobben er gjort, kan du sette deg godt til rette og nyte kunstverket med ren samvittighet.