Slik vasker du huset på rekordtid!

Kommer gjestene om en halvtime og hjemmet ser bomba ut? Ingen fare. Her er vaske-ekspertens tips til å vaske huset på rekordtid.

Rent hus vasket i rekordfart.

Telefonen din ringer og du hører en fjern slektning si i andre enden:

Hei! Er dere hjemme? Vi er på gjennomkjøring og tenkte det hadde vært koselig å stikke innom. Er der om en halvtime, ok?

Et lite blikk rundt deg, og tilstanden til hjemmet ditt kan best beskrives med ett ord: Kaos.

Prioriter kjøkken og toalett

– Da kan det være lurt å ha enkle metoder for hånden, påpeker Malin Skaar Hun er leder av Orklas FS, (Forbrukerservice) og Orklas rengjørings-ekspert.

Og Malin kan berolige med at selv det mest kaotiske hjemmet kan bli hyggelig å komme på besøk til om du bruker noen enkle tips og hjelpemidler.

– Aller mest handler det om prioritere det som er mest synlig hvis ikke det er rent, sånn som kjøkken og toalett, mener Malin og tipser om at det kan være lurt å ha tørrvipes og våtvipes i hus.

– Du kommer langt med å tørke over bord, benker, flater, vask og toalett med Jif Easy Wipe. Da vil det både se rent ut, og det blir hygienisk rent.

Hent frem feiekosten

Har du mange åpne gulvflater uten tepper, slår vaske-eksperten et slag for kost og feiebrett.

– Jeg bruker det mye selv. Det er et redskap mange glemmer litt, men spesielt med små barn i hus, synes jeg det er veldig lettvint. Det er også bra for gulvene, så lenge du passer på riper fra småstein og sånt. I gangen er det for eksempel veldig praktisk å finne frem kosten, sier Malin, som har tre tips for rent gulv:

  1. Feiekosten tar fysiske smuler og biter.
  2. Tørrmopping er bra for å trekke til seg støv.
  3. Flekker på gulvet går lett bort med Jif Engangvåtmopp.

– En god huskeregel er at man skal stort sett fjerne tørt med tørt og vått med vått, poengterer Malin.

«En god huskeregel er at man skal stort sett fjerne tørt med tørt og vått med vått»

Ha ledig plass for rotet

Når du har dårlig tid på å rydde og vaske huset, kan det fort skape ekstra stress om skapene er uorganiserte, eller at rotet ditt ikke har sin faste plass. Malin råder deg derfor til å ta en gjennomgang i skapene en dag du har tid, sånn at du lett kan rydde unna rot, uten at skapene flommer over.

– Jeg hørte for eksempel et godt tips for å unngå at stua flommer over av leker: Ha lekene i to-tre kasser, sett to av dem i boden og ruller på den som får stå inne. Da blir lekingen mer spennende for barna, og ryddejobben blir mye enklere for deg.

Vaske huset litt og litt

Hvor ofte bør man gjøre rent i de ulike rommene? Der mener vi gjerne litt forskjellig, mener Malin, som likevel tror at foreldrene i en klassisk småbarnsfamilie nok har behov for å gå over de fleste rom i alle fall en gang i uken.

– Det spørs jo litt på hvor flink du er til å holde orden i hverdagen. Bad og toalett trenger jo fort en vask. En gang i uken kan det jo også være lurt å sveipe kluten innom kjøleskapet. Da får du samtidig ryddet litt, så du slipper å kaste mat unødig, tipser hun.

– De fleste skifter ikke sengetøy oftere enn annen hver uke, og da kan man støvsuge senga og rydde soverommet samtidig. Hvis du kvier deg til husarbeid, hvorfor ikke dele opp litt gjennom uka, og la ukevasken være ferdig på torsdag? Da slipper du å føle at hele helgen går til vasking.

«Hvis du kvier deg til husarbeid, hvorfor ikke dele opp litt gjennom uka, og la ukevasken være ferdig på torsdag?»

Få med barna

Må du få rengjøringen ferdig på rekordtid, er det fint om de voksne også kan få med små hjelpere på jobben. Selv begynte rengjørings-eksperten ganske tidlig å involvere egne barn, men passet på å ikke utsette dem for vaskemidler med sterke kjemikalier.

Med en tørrvipe kan barnet godt få vaske litt på lekene allerede fra ett-to års alder. Det tar jo litt tid før det gir utbytte, men det er en god investering på den måten at barna får føle at de er med og hjelper til, forklarer Malin.

Hun har to tenåringsdøtre som nå har ansvar for rommene sine, i tillegg til at de bytter på å ta bad og kjøkken.

– Jeg tror man kan stille ganske høye forventninger til barn allerede fra tiårsalderen. Jeg snakker med mine barn om at jeg kjører dem overalt på deres ting, så da kan de i retur godt bidra litt sånn at vi alle kan ha det hyggelig sammen. For det får de ikke lønn, jeg gir dem heller ukelønn for barnevakt, forteller Malin, som ikke opptatt av om det er uteting eller inneting barna hjelper til med.

– Det viktigste er at de lærer å se selv at nå er det ikke koselig her, sånn at de får et bevisst forhold til å gjøre det som fungerer i en familie.

Slapp av

Om besøket ditt snart står på døra, og du stresser rundt med vaskekluten har Orklas ekspert likevel spart sitt beste råd til slutt:

– Vær litt avslappet på det. Prioriterer vask over rot, som det ikke er så farlig med. Jeg synes faktisk det er ganske ålreit å komme på besøk til folk som ikke har det helt ”shinet”.

Tommelfingerregler for å vaske huset på rekordtid:

  • Ha våtservietter tilgjengelige til enhver tid, for å unngå stress ved impuls besøk.
  • Fjern tørt med tørt og vått med vått.
  • Feiekosten og tørrmoppen bør være dine bestevenner i sånne situasjoner.
  • Lag plass til rot, enten i form av kasser eller tomme områder i hus.
  • Prøv å vask før helgen hvis det lar seg gjøre, for å slippe dette da.
  • Husk å vaske kjøleskapet.
  • Få hjelp fra barna ved å fordele oppgaver, barn i ti-årsalderen og oppover kan fint hjelpe til!

Trenger du flere gode vaskeråd? Her har vi samlet renholdernes 5 beste vasketips.

Flere vasketips fra Jif: