Kreative barn skaper ofte bunker og stabler med tegninger og kunstverk – til glede og litt hodebry for foreldrene. Mange lurer derfor på hva de skal gjøre med barnas kunstverk. Mens noen samler på alt, er andre raske med å kaste av frykt for at det skal hope seg opp.
Ta barna med på råd
Det er mye følelser og stolthet knyttet til det barna lager, men du skal være realitetsorientert. Du er ikke nødt til å kaste alt, men kvitt deg med mye – hvis ikke samler det seg fort opp bunker og hauger. Ta kun vare på det betyr noe for deg og barnet. Prøv for eksempel å velg ut to til fire tegninger som viser utvikling og interesse. Og inkluder gjerne barna i utvelgelsen ved å stille dem følgende spørsmål:
- Hva kan du fortelle om denne tegningen?
- Vi må kvitte oss med mange, hvorfor ikke denne?
- Hvis vi beholder den, hvor skal den henge?
Husk også at det er smart å notere dato og navn så fort som mulig. Og oppmuntre gjerne barnet selv til å signere sine kunstverk!
Barnetegninger gir et personlig hjem
Å sortere mellom gullkorn og papirinnsamling kan være tøft. En bonus med å involvere barna er at de får mer mestring og stolthet i forhold til det som de har gjort seg ekstra flid med. Og gjør for all del stor stas på det som spares: lag en vegg med barnekunst eller ram inn tegningene og heng dem opp. Det er hyggelig for barna, og det er med på å skape et personlig hjem.
For dem som synes det blir rotete med mange barnetegninger på en vegg kan du gjør om tegningene til sorthvitt-bilder. Det gir et kult uttrykk og er visuelt roligere. Bruk gjerne matt fotopapir og heng dem tett sammen på veggen.
Alternativt kan du lage en tavle der ukens tegning kan henges opp, og å ha et album for spesielt utvalgte tegninger samt en boks til tingene de lager. Det går også an å skanne tegningene og beholde dem digitalt. Du kan også benytte en digital bilderamme som automatisk veksler mellom tegningene.
Album på Instagram
Et annet alternativ er å dokumentere tegningene til barna på en lukket Instagram-konto. Dette gir en enklere oversikt over hva som er verdt å ta med seg videre i livet. Ekstra fine blir bildene hvis barna selv viser frem kunstverkene sine – da får du i tillegg en hyggelig påminnelse om hvordan de så ut på det tidspunktet som de tegnet veldig mange strekmennesker eller bare ville lage plastelina-figurer.
5 tips:
- Husk å notere navn og dato
- Ta barna med på råd
- Behold det som betyr noe for deg og barnet
- Samle barnas kunstverk på en egen bildevegg
- Spar tegninger digitalt