De fleste foretrekker et ryddig kjøkken, men det kan være en utfordring med alle tingene som hører til der. Så hva gjør vi? Det kan ta lang tid å organisere kjøkken, og det er flere grunner til det. Den viktigste grunnen er at du må velge om oppbevaringen skal være i skuffene, hyller eller fremme på benken. Når du planlegger oppbevaringen er nøkkelen å avsette hver enkelt skuff, hylle og skap til bestemte typer kjøkkenartikler. Og så må du deretter finne bokser og kurver, som passer inn slik at tingene gis en fast plass. Det kan bli litt prøving og feiling, men ikke gi opp. Vær din egen ryddeekspert og gå inn i detaljene. Da oppnår du en løsning, som du vil bli fornøyd med.
Kvitt deg med mest mulig
Første bud for å få et ryddig kjøkken er å kvitte seg med mest mulig. 80 prosent av ryddeprosessen handler om å luke ut det du ikke trenger. Tøm absolutt alle skap på kjøkkenet, og samle alt på et pledd på gulvet, et bord eller lignende. Ta for deg hver enkelt ting, og still deg selv følgende to spørsmål:
- Trenger jeg dette?
- Elsker jeg det?
Er svaret ja på ett eller begge spørsmålene, kan du beholde det. Hvis ikke – ut av huset med det.
La alt få sin faste plass på kjøkkenet. Det kan hende du må prøve deg litt fram her. Hvor føles det mest praktisk å ha de forskjellige tingene? Hovedregelen er at du skal plassere ting i nærheten av der du bruker det. Glass over vasken, gryter og steikepanner i nærheten av ovnen, og så videre.
Rydd i skuffene
Når det gjelder skuffene anbefaler vi en tydelig inndeling i kategori. Bestikk i en, kjøkkenredskaper som sleiver, slikkepotter og lignende i en, kjøkkenkniver i en, og så videre. Jeg er også tilhenger av bestikkinnlegg i alle varianter, slik at det er lettere å sortere innad i kategorien. Eller hvis du har plass – legg en antiskli-matte i bunnen av kjøkkenskuffen og legg redskapene på rekke og rad ved siden av hverandre slik at du får full oversikt over innholdet med en gang du åpner skuffen. Bestikkinnlegg kan for øvrig brukes til mye annet enn bare bestikk, for eksempel te, krydder eller hermetikk.
Kjøkkenet er navet i huset
Kjøkkenet er navet i mange hjem, noe som gjør at det samler seg opp ting her, som egentlig hører hjemme andre steder i huset. I mange hjem brukes kjøkkenet til veldig mye mer enn matlaging, og det er mye forskjellig hver familie trenger dette allrommet til. Så begynn med å organisere kjøkkenet ditt til alle aktivitetene og ha de redskaper og varene du trenger i nærheten. Har du minimalt med plass må du kvitte deg med alt unødvendig, men samtidig arrangere kjøkkenet slik at det blir lett for deg å bruke i det daglige. Det kan være nyttig å ha en Jif Kjøkkenspray i nærheten også – for vi vet alle hvor mye søl det kan bli på kjøkkenet.
Bruk en kurv eller fat
Når det gjelder benkeplassen har vi noen klare tanker om hvordan du kan få et ryddig kjøkken. Vi har ofte sett at nordmenn liker å pynte opp på kjøkkenbenken, og har møtt alt fra kjøkkenmaskiner, som aldri er i bruk, til unødvendig store oppbevaringsbokser og unyttige dekor-gjenstander. Mye av det er fint og brukbart, men kanskje kan noen andre få glede av det som ikke brukes? Et godt tips er at det du har på benken er det du bruker. Det å samle tingene på benken i en kurv, fat eller kasse gjør det enkelt å flytte når du skal vaske benken, og det ser ryddig ut. Dessuten er det hyggelig med en kurv med tørket frukt, nøtter og frisk frukt på benken slik at både voksne og barn kan få et sunt påfyll når det er lenge til neste måltid.
Når det gjelder alle tingene som egentlig hører til andre steder i huset, anbefaler vi å ha en flyttbar kurv på kjøkkenet til alle småtingene. Det vil spare deg tid og energi ved å flytte alle disse tingene tilbake på plassen de egentlig hører til en gang om dagen.
Rene flater
Målet er å ha så rene flater som mulig. Det skal være god plass til å lage mat, og du skal slippe å flytte unna pynte-ender og juicemaskiner for å skjære deg en brødskive. Må du bruke kjøkkenbenken som lagringsplass, har du for mange ting. Eventuelt for liten plass, selvsagt. Men er plassen liten, må du faktisk innrette deg etter det og kvitte deg med enda mer. Så velg med omhu hva som skal få lov til å stå framme og blomstre. Jo mer du har framme, desto mer støv – men da kan Jif Støvmagnet være redningen.
Har du en roteskuff finnes det også gode råd. Ved bruk av bestikkinnlegg kan du sortere rotet i kategorier. Og hvis du vil kvitte deg med hele skuffen, er det bare å gjøre som alltid når man skal rydde: Kvitt deg med mest mulig først. Tøm ut alt, og gå grundig til verks. Spør deg selv om du trenger det eller elsker det. Mest sannsynlig er svaret et rungende nei.
Tips til gode rutiner for tørrvarer
- Lagre så mye som mulig stående. Du skal se alt du har i skapet i løpet av et øyeblikk.
- Oppbevar tørrvarer for seg, og del disse igjen inn i grupper. Bakevarer for seg, pasta for seg, ris for seg, osv. Finn fram det du har av bokser og kurver, og sorter matvarene i disse. Supper i én beholder, krydderposer i én, te i én, osv. Det er så veldig mye lettere å finne fram når matvarer av samme kategori er samlet. Hermetikk setter du et eget sted. Plasser like hermetikkbokser bak hverandre som et tog.
- Dersom du oppbevarer alle tørrvarer i Norgesglass eller i andre tette bokser ser kjøkkenet ditt plutselig mye mer organisert ut. Det er praktisk, pent og pyntelig. Dessuten ser du nøyaktig hvor mye du har i hver beholder. Merk boksene med tape eller Dymo. Klistre også på en liten tapebit underboksen der du skriver på «Best før»-datoen.
- De tørrvarene du ikke har i en glass- eller plastbeholder, må i alle fall få en klype på seg etter at de er åpnet, slik at det ikke drysser i skuffene.
- Synes du at brødet ødelegger estetikken på kjøkkenbenken? Kjøp en kul brødboks. Eller kjøp en stor, åpen krukke som du gjemmer brødet horisontalt nedi, som en mumie.
Kilde: Ryddeekspert, journalist og forfatter, Synnøve Skarbø
7 steg til et ryddig kjøkken
- Gå igjennom alle kjøkkentingene du har og kvitt deg med alt du ikke trenger eller har et kjærlighetsforhold til.
- Fordel tingene i ulike kategorier, som du plasserer i skap og skuffer i umiddelbar nærhet til der du bruker dem.
- Alle ting må få sin faste plass. Glass over vasken, gryter og stekepanner ved siden av stekeovnen, osv.
- Lag ulike kategorier i skuffene. Bestikk i en skuff, kjøkkenredskaper som sleiver og visper i en annen, osv.
- Bruk bestikkinnlegg i ymse varianter for å få det ryddig og oversiktlig. Firkantede bokser uten lokk kan også gi oversikt og orden i skuffene.
- La kun det du bruker stå framme på kjøkkenbenken. Vær streng – målet er rene flater slik at du får god plass til matlaging, og unngår rot og opphoping av støv.
- Det er lov å ha en roteskuff, men det er lurt å ha orden i roteskuffen. Bruk bestikkinnlegg også her. Om du vil unngå roteskuffen kan du legge alt i en kurv eller et fat, som du enkelt kan ta med deg rundt i huset hver dag for å legge ting der de egentlig hører hjemme.