Mye har skjedd siden de første TV-ene dukket opp i norske hjem på 60-tallet. Fra å være robuste kasser med vindusrute som kunne vaskes på samme måte som glass, krever dagens TV-er at du er langt mer forsiktig. Du kan nemlig ikke bruke avispapir for å gni vekk smusset.
Og TV-en er langt fra den eneste skjermen vi forholder oss til. Kanskje jobber du på en PC, ser favorittprogrammet på nettbrett, og scroller på mobilen for å holde deg oppdatert. I likhet med alt annet trenger også disse en rengjøring iblant.
Slå av skjermen og la den kjøle seg ned
Det første budet når du skal vaske skjerm, enten det er TV eller PC, er å slå av. Ved å gjøre dette unngår du at statisk elektrisitet holder støvet fast og gjør jobben vanskeligere. Det holder å skru av skjermen fem til ti minutter før du skal vaske.
Tørke støv
For å unngå riper og skader på skjermen anbefales det at du bruker en ren og tørr mikrofiberklut, eller Jif Støvmagnet og tørker lett over skjermen. Det er viktig at kluten er fin og ikke for grov. Husk også at støvkluten du bruker til vanlig kan inneholde rester av såpe og rengjøringsmidler som kan være skadelig for skjermen, unngå derfor dette.
Vanskelige flekker?
Dessverre er det ikke slik at skjermene våre kun støver ned. Fingeravtrykk kan etterlate både smuss og fettmerker som krever litt grundigere rengjøring. Du kommer langt med litt vann på mikrofiberkluten. Husk å ikke spraye direkte på skjermen, det er tross alt elektronikk det er snakk om.
Ikke press for hardt
Det kan være fristende å klemme litt ekstra til for å fjerne de siste flekkene som sitter godt fast, men ikke gjør det. Det kan nemlig resultere i at du skaper døde piksler i deler av skjermen, og at du permanent får en skade i bildet. Feil rengjøring kan gi økt gjenskinn i TV-en, så invester heller i en skjermrens som ikke inneholder såpe eller alkohol.
Vaske skjerm på mobilen
Vi kan alle innrømme at vi scroller en del i løpet av en dag. Fettete fingre etterlater seg mange merker på mobilskjermen, og trenger derfor en liten rengjøring i ny og ne. Det er viktig å unngå all form for væske. Bruk en myk, tørr klut som ikke loer. Et annet godt tips er å bruke skjermbeskytter som bare kan byttes ut etter hvert.