Over tid vil det naturlig nok samle seg mye støv i kanalene, men det kan også på sikt komme bakterier og soppsporer som vil påvirke inneklima. Her får du tips til hvordan du kan rengjøre ventilasjonskanalene selv.
Luften du puster inn skal være ren
For å være sikker på at du puster inn den best mulige luften burde du vedlikeholde, og rengjøre ventilasjonsanlegget med jevne mellomrom.
De enkleste grepene for vedlikehold kan du gjøre selv:
- Skifte filter jevnlig, helst to ganger årlig. Pass på å skifte etter pollensesongen, og gjerne flere ganger i året om du har allergikere i hjemmet.
- Pass på å sjekk ventilasjonsanlegget nå og da. Bruk et sterkt lys og lys godt opp i kanalene for å inspisere hvordan det ser ut.
- Unngå å slå av anlegget om det ikke er nødvendig. Dette kan nemlig forårsake fukt i anlegget.
Rengjøring av selve avtrekk- og tilluftsventilene
Når du ser at det fester seg støv ytterst på ventilen, er det en god indikator på at det er på tide med en liten rengjøringsrunde. Når støvet samler seg på yttersiden og på taket rundt ventilen skal det ikke gå lang tid før du fjerner det. Dette fordi ventilene antakelig er tette, noe som igjen betyr at de ikke lenger fungerer slik de skal.
Om de ikke blir rengjort, kan ventilene på sikt få økt belastning og levetiden på selve anlegget reduseres. Du rengjør enkelt støvet som ligger rundt med en klut eller Jif Støvmagnet, deretter vasker du resten med Allrent-blanding og en klut.
Som regel holder det ikke å rengjøre rundt ventilen, da det ofte kommer støv og smuss innvendig i kanalene. Derfor kan det være lurt å ta en runde på innsiden også, nå og da.
Innvendig rengjøring av ventilasjonskanalene
Før du starter må du huske å slå av aggregatet. Ikke vri på selve ventilen, men press den litt til siden slik at du kommer til. Bruk støvsuger med møbelstykke når du skal rengjøre inne i kanalene, som regel er det den første meteren hvor støv og smuss ligger.
Tips: For optimalt vedlikehold og best inneklima anbefales det å få en full gjennomgang, samt rengjøring av en profesjonell. Minst hvert femte år, og om det er allergikere i familien kan det være lurt med hyppigere rengjøring.