Hvordan få motivasjon til å rydde?

Hvor motivert er du til å rydde på en skala fra en til ti, der ti er supermotivert? Ikke akkurat en tier? Samme her. Men det er faktisk mulig å få motivasjon til å rydde når vi trenger det!

Hvorfor er motivasjonen til å rydde så lav hos mange av oss — og hvorfor er det så tungt å komme i gang? Jobbkrav, familie, samtaler og så videre er ofte av større verdi enn rydding i mange norske hjem. Og så er det nok ofte blitt en uvane. Vi samler på ting og ønsker ikke å kvitte oss med alt vi har fått et forhold til. Med andre ord: Det er flere individuelle årsaker til at motivasjonen er lav.

Spørsmålet du bør stille deg

Det er lettere å bli motivert av det vi opplever som viktig enn det vi opplever som mindre viktig. Det gir mening. Så hvordan kan vi få dette med rydding høyere opp på listen av viktige aktiviteter?

Som på andre områder, hjelper det å få et veldig bevisst forhold til alle de gode årsakene til hvordan du vil føle og ha det med et ryddig hjem! Hva vil du få ut av det? Hvorfor er det viktig for deg? Hjelper ikke det, kan du tenke på konsekvensene av hva som kan skjer dersom du ikke gjør det og det eskalerer. Mange får fart på seg da.

Ta de tyngste tingene om morgenen eller tidlig på dagen — da har vi mest viljestyrke, rett og slett fordi da er vi mer uthvilt. Og legg lista litt lavere. Opplever hjernen ting som overkommelig, får vi mer selvkontroll. Vil du involvere resten av familien, gjør noe moro ut av det og snakk om hva alle vil tjene på det. Sett på god musikk og gjør det for eksempel en søndag da de fleste har mer overskudd! Belønningen er mindre stress.

Stress er betegnelsen på det vi føler når vi ikke har kontroll. Så når vi får kontroll også i hjemmet vårt, vi vet hvor vi har ting, vi ser at det er orden; ja da senkes ofte stressnivået også. Dette gir en følelse av frihet og orden.

Start i det små

Når rotet virker uoverkommelig, er det fristende å lukke døra til det hele og tenke at dette får vi ta en annen gang. Og at det kan være vanskelig å komme i gang, vet de fleste av oss. Vårt tips er at du starter i det små og ikke setter deg for store mål. Å rydde hele huset fra kjeller til loft er en tøff jobb, mens det å rydde i kjøleskapet er overkommelig mens du venter på at pizzaen skal bli ferdig. Neste logiske skritt er å ta matskapet og kjøkkenskuffene, og før du vet ordet av det har du orden, og ikke minst et mye triveligere kjøkken.

Husk å feire!

Så hvordan unngå at rydding blir et soloprosjekt? Typisk at noen i huset er mer ivrig på å rydde enn andre… Kanskje synes ikke resten av familien at det er nødvendig? Snakk sammen først og finn ut hva slags nivå dere skal legge dere på. Spør hvem som har lyst til å gjøre de forskjellige oppgavene, og la barna være med i prosessen. Og når dere er ferdig, skal dere feire litt. Spis is, gå på kino, kos dere sammen og gled dere over det dere har fått til.

Mange ting gir mindre oversikt

De fleste av oss har altfor mange ting, og da mister vi oversikten over hva vi har. Nye boliger bygges dessuten ofte med små boder og har liten lagringskapasitet. Resultatet blir ofte kaos. Løsningen er ikke alltid å kjøpe flere skap eller bygge et nytt kjøkken, men heller ligger i bevisstgjøring på hva man trenger, og i en god organisering.

De er ikke nødvendigvis å kvitte seg med alt man eier som er best. Vi bor tross alt i et land med fire årstider, og i en familie er det behov for mye forskjellig av klær, støvler og fritidsutstyr. Vi er varme tilhengere av gjenbruk, så å finne ut hva du ikke lenger bruker og å gi det videre til noen som kan ha glede av det, er et fint sted å starte.

Vet ikke hvordan det er med deg, men nå kjenner vi faktisk at ryddelysten stiger! Motivasjon til å rydde får vi ved først å finne ut hva vi vil oppnå og hva konsekvensen blir om vi ikke gjør det. Ta de tyngste tingene tidlig på dagen når viljestyrken er størst, involver barna og gjør ryddingen til noe gøy man kan gjøre sammen. Og til slutt: Belønningen! Den skal vi da klare.

For mange ting?

En måte å få kontroll over rotet på slik at du slipper å rydde så ofte, er å kvitte deg med ting du verken trenger eller har plass til. I Fretexboksene som er plassert rundt omkring kan du gi klær og tekstiler. Fretex er også glad for bøker, musikk, filmer og leker, og det kan du levere i en av butikkene. Der tar de også imot sportsutstyr, kopper, kar, servise, tilbehør. De har også henteordning for større møbler.

Flere gode ryddetips finner du her: